KezdőlapBelföldLetartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

Letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A szigorúan titkosított nyomozás során már egy tucat gyanúsítottat hallgattak ki, és a tavaly szeptember 1-jén őrizetbe vett győri rendőrkapitány mellett idén újabb gyanúsítottat tartóztattak le.

Mi is megírtuk tavaly szeptemberben, hogy egy köztiszteletben álló győri rendőrkapitányt vett őrizetbe a Győri Regionális Nyomozó Ügyészség, miután a Győri Törvényszék Katonai Tanácsa elrendelte Váczi Attila letartóztatását. A bíróság titkosított eljárásban hozta meg a döntést, az ügy részleteiről nem nyilatkozhatnak. Az ezredest a kollégái szeme láttára bilincselték meg, méghozzá a saját irodájában, a kapitány széfjéből pedig – információk szerint – bizonyítékokat foglaltak le.

A győri rendőrkapitány ma is letartóztatásban van, de a szigorúan titkosított nyomozás során már 12 személyt hallgattak ki gyanúsítottként, és az év eleje óta egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak: ő állítólag egy szintén magas rangú, évek óta nyugalmazott rendőr – tudta meg a Telex.

Mivel a nyomozás titkos, máig nem tudni, miért vették őrizetbe és tartóztatták le Váczi Attilát, akitől a letartóztatását követően az országos rendőrfőkapitány visszavonta a győri rendőrkapitányi vezetői kinevezését. Akkoriban a Központi Nyomozó Főügyészség annyit közölt, hogy a nyomozó ügyészek hivatali bűncselekmények gyanúja miatt nyomoznak.

A Telex úgy tudja, hogy idén év elején hasonló kényszerintézkedés alá vontak ugyanebben az ügyben egy másik magas rangú győri rendőrt, aki évekkel ezelőtt nyugállományba vonult. Az ügyben illetékes Központi Nyomozó Főügyészség arról számolt be a lapnak, hogy a személyiségi jogokra és a nyomozás érdekeire figyelemmel több információ erről jelenleg nem adható, de megerősítették, hogy a gyanúsítottak közül ketten vannak letartóztatva. A volt kapitányságvezető letartóztatását először november 4-én, majd idén márciusban hosszabbították meg.

A lap azt írja, információik szerint a bűncselekmények együttese többrétű, bonyolult, és a kör is bővülhet a következő hónapokban. Felmerülhetett például többször a hivatali visszaélés gyanúja, amit megvalósíthat valaki például egy szívesség törvénytelen teljesítésével is. A szigorú titkosítás miatt pedig azt is büntethetik, ha az egyik gyanúsított beszél a másikkal az őket nem érintő gyanúpontról.

A Blikk tavaly azt az információt kapta, hogy a győri kapitány jóban volt a város korábbi polgármesterével, Borkai Zsolttal, és feltételezhetően az úgynevezett audis földekkel kapcsolatos,csalás ügyében indult nyomozás során élhetett vissza a hivatali hatalmával. A gyanú szerint a német autógyár győri logisztikai központjának megépítése előtt az egykori városvezető baráti köréből – belső információk alapján – megvásárolták az Audi által kiszemelt földterületeket, amit pár hónap múlva közel ötszörös haszonnal, 7 milliárd forintért értékesítettek a német vevőnek. A szántóföldeket csak a megvételük után minősítette át ipari területté a város, de azzal védekeztek, miszerint mindenki által nyilvánvaló volt, hogy egy ipari park közvetlen közelében levő földterületnek mi lehet majd a sorsa. A rendőrség 2022-ben fejezte be a vizsgálatot, amelynek során nem találtak bizonyítékot arra, hogy az ügyben bárki is megszegte volna hivatali kötelességét.