KezdőlapCímlapA CIA igazgatója szerint Ukrajna az év végére elveszítheti a háborút

A CIA igazgatója szerint Ukrajna az év végére elveszítheti a háborút

William Burns csütörtökön egy meglehetősen komoly figyelmeztetést intézett az amerikai törvényhozók felé, szerinte, ha most nem hagyják jóvá az Ukrajnának nyújtott segélyt, akkor az az év végére elveszíthetik a háborút Oroszországgal szemben.

A CIA igazgatója, William Burns a George Bush amerikai elnökről elnevezett hírszerzési központban tartott rendezvényen felszólította a törvényhozókat, hogy fogadják el azt a kiegészítést, amely milliárdokat fordítana Ukrajna háborús erőfeszítéseire – írja a Politico.

„A katonai segítséggel járó lendülettel, mind gyakorlati, mind pszichológiai szempontból, az ukránok teljes mértékben képesek arra, hogy 2024-ig megállják a helyüket, és megcáfolják Putyin arrogáns nézetét, hogy az idő az ő oldalán áll” – fogalmazott Burns.

Szerinte, ha a kongresszus ezt nem fogadja el, akkor annak borzalmas következményei lehetnek: „Nagyon is reális a veszélye annak, hogy az ukránok 2024 végéig veszíthetnek a csatatéren, vagy legalábbis Putyint olyan helyzetbe hozzák, hogy tulajdonképpen ő diktálhatja a politikai rendezés feltételeit”.

Ez talán az eddigi legerősebb figyelmeztetés egy magas rangú kormányzati tisztviselőtől a háborúval kapcsolatban, miközben kijevi tisztviselők arra figyelmeztetnek, hogy egy közelgő orosz offenzíva a nyáron túlterhelheti a küszködő katonáikat.

Burns felszólalása egy nappal azután történt, hogy Mike Johnson, a képviselőház elnöke bemutatta a várva várt külföldi segélycsomagját.

Szerdán Charles Q. Brown tábornok az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője azt mondta a törvényhozóknak, hogy Ukrajna „keményen kiharcolt eredményei elveszhetnek a támogatásunk nélkül”, míg Lloyd Austin védelmi miniszter szintén figyelmeztetett, hogy ha az érintett kiegészítés késik, a szövetségesek: „megkérdőjelezik, hogy megbízható partnerek vagyunk-e vagy sem.”

Joe Biden is kijelentette korábban, hogy határozottan támogatja a Johnson által előterjesztett törvényjavaslatokat.