KezdőlapBelföldKettészakad az ország: az egyik felén kánikula, a másikon vihar várható

Kettészakad az ország: az egyik felén kánikula, a másikon vihar várható

Beköszöntött az új hét, és immár április közepét írjuk. Mutatjuk, milyen időjárásra számíthat hétfőn és az elkövetkezendő napokban. Az biztos, hogy fáznunk nem kell majd napközben, de közben az esernyőinkre több vármegyében szükség lesz.

Hétfőn az ország déli felén derült vagy fátyolfelhős, csapadékmentes idő várható. Eközben az északi tájakon a változó felhőzet mellett is több órára kisüt a nap. Délutántól északnyugat felől egyre nagyobb területen kezd megnövekedni a felhőzet, emellett egyre többfelé számíthatunk esőre, záporra, sőt, néhol zivatarra is. Az ország délkeleti felén, kétharmadán erős lesz a délnyugati szél, északon, északnyugaton ezzel szemben az északnyugatira forduló szelet csak záporok, zivatarok környezetében kísérhetik erős széllökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23-31 fok között alakul, az északi, északnyugati határ mentén lesz hűvösebb, míg a Dél-Alföldön a legmelegebb az idő. Késő estére 12-21 fok közé hűl le a levegő.

Előrejelzés a főváros térségére hétfő éjfélig: Délutánig napos idő várható fátyolfelhőkkel, csapadék nélkül. Ezt követően északnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, és késő délután, este már eső, zápor, kis eséllyel zivatar is előfordulhat a térségben. Fokozatosan megélénkül a délnyugati, nyugati szél, erős széllökésekre inkább csak intenzívebb csapadékgócok környezetében kell számítani.

Délutánig kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenség nem valószínű.

Késő délutántól előbb az északnyugati, majd estefelé az északi megyékben is kialakulhatnak zivatarok, helyenként akár hevesebb zivatarok is, amelyeket lokálisan intenzív csapadékhullás (>20-30 mm) kísérhet, viharos széllökések (>70-80 km/h) és jégeső is kísérhet.

Kedden túlnyomóan borult idő várható, sokfelé esővel, záporral, hazánk délkeleti harmadán pedig a napos periódusok mellett erőteljes gomolyfelhő-képződésre számíthatunk záporokkal, helyenként zivatarral. Az északnyugati, északi szél nagy területen megerősödik. A hőmérsékleti csúcsértékek 9-24 fok között alakulnak. Északnyugaton lesz a hidegebb, ott reggel beáll a maximum, 23-24 fok a délkeleti határnál valószínű, de a déli óráktól arrafelé is hűl a levegő.

Szerdán nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég. Szórványosan előfordul eső, záporeső. Az északi szél sokfelé megerősödik. A minimum-hőmérsékletek 3-8, a maximumok 11-17 fok között alakulnak – írják a HungaroMet oldalán.

Csütörtökön jobbára erősen felhős időre számíthatunk, majd egyre nagyobb területen csökken a felhőzet. Szórványosan valószínű záporeső. Az északi szelet sokfelé kísérik erős lökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2-8, a legmagasabb nappali hőmérséklet 9-16 fok között alakul.

Pénteken változóan felhős idő várható általában többórás napsütéssel, helyenként záporral, néhol zivatarral. Sokfelé megélénkül, néha megerősödhet az északi, északnyugati szél. Hajnalra általában 0-6 fok közé süllyed a hőmérséklet, de a szélvédett, hidegre hajlamos helyeken -1, -3 fokot is mérhetnek. Délután 10-16 fok lesz a jellemző.