KezdőlapBelföldJövő nyárig meghosszabbítaná a veszélyhelyzetet a kormány

Jövő nyárig meghosszabbítaná a veszélyhelyzetet a kormány

A kormány a választások utánig, 2022. június elsejéig meghosszabbítaná a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzetet – derül ki a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nevén beadott törvényjavaslatból.

„A hosszabbítás célja, koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló 2021. évi I. törvény hatályának 2022. június 1-jéig történő meghosszabbítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében” – áll a parlament elé kerülő az előterjesztésben.

Az indoklás szerint a járvány nem tűnt el, a járvány okozta nehézségek sem, valamint a jövőben és a jelenben is gondot okoznak az új vírusmutációk.

A törvénymódosító azt is hozzáteszi, hogy amennyiben a járványhelyzet engedi, a kormány le fogja fújni ezt a különleges jogrendet.

Mint ismert a határidő most január 1-én járt volna le, ezt hosszabbítják meg most 5 hónappal. Így a veszélyhelyzet és a különleges jogrend megmaradhat a választásokig, sőt még ezt követően is. Az országgyűlési választást hagyományosan április-májusban tartják Magyarországon. Idén Áder János távozásával az államfői posztról, valamint az új elnök megválasztásával a szokásosnál későbbre tolódhat a választás.