2022.08.15
Mária
Kezdőlap Belföld Hoppá: ismerősei szerint Curtis bátyja nagy költekezésbe kezdett a Katzenbach-gyilkosság után

Hoppá: ismerősei szerint Curtis bátyja nagy költekezésbe kezdett a Katzenbach-gyilkosság után

Előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság tegnap a Katzenbach Imre meggyilkolásával gyanúsított Sz. Lajost, L. Istvánt és a rendőrség szerint a bérgyilkosság megrendelésével gyanúsítható H. Lászlót.

Tegnap reggel három rendőrségi kisbusz szállította a gyanúsítottakat a nyomozási bíró elé, Curtis testvére, Sz. Lajos és két társa pólóval és törölközővel takarta a fejét, hogy az arcukból semmi ne látszódjon. A döntés nem született meg gyorsan, több mint ötórás tanácskozás után hirdette ki a bíró, hogy mindhárom férfival szemben a legszigorúbb kényszerintézkedést rendeli el, vagyis letartóztatásba helyezi őket. Az ülés végén az Sz. Lajos és L. István védelmét ellátó dr. Zamecsnik Tamás nyilatkozott a Blikknek.

– Egyelőre nem tettek ügyfeleim vallomást, fel kell dolgoznunk az irattömeget, ami idáig keletkezett az ügyben. Meglátásom szerint összefüggéstelen, bizonyítékok nélküli, koholt eljárás alapján tartóztatták le őket – fogalmazott az ügyvéd.

A Fővárosi Törvényszék közleményéből azonban meglehetősen részletes kép tárul elénk arról, hogy mi történhetett, és kinek milyen szerep juthatott a gyilkosságban. A gyanú szerint Katzenbach egy olyan cég ügyvezetője volt, amelyet egy másik vállalkozás, az Eclipse vezetői azért hoztak létre, hogy az előbbi szervezet fiktív számlákat állítson ki számukra. A futballista által vezetett, de ténylegesen az alapítók irányítása alatt álló cégek számlájáról 2009 áprilisában Katzenbach több mint félmilliárd forintot felvett, majd külföldre távozott. Az alapítók egy ismerősüket azzal bízták meg, hogy hozzák haza Katzenbachot. Mire a sértettet megtalálták és hazahozták, addigra már felélte a pénz nagyobb részét. Ekkor pecsételődött meg a sorsa, megbízást adtak a likvidálására.

A bírósági közlemény szerint „a megbízott személy egy régi barátját és vadásztársát bízta meg a végrehajtással, aki annak fejében vállalta a cselekmény elkövetését, hogy élete végéig ingyen vadászhat a megbízójához köthető területen, továbbá 3 millió forintot is kért a cselekményben részt vevő társa számára. A sértettet egy külterületre vitték, ahol legalább három ütést mértek a fejére, majd a már előre kiásott gödörbe helyezték, és a testét földdel befedték.”

A Blikk beszélt több olyan emberrel, akik a gyilkosság elkövetésével gyanúsított Sz. Lajost és L. Istvánt ismerik. A bűncselekmény súlyossága miatt azonban kivétel nélkül csak nevük elhallgatását kérve adtak információt. Így azt, hogy a két férfi többnek próbálta mutatni magát, mint amilyenek valójában voltak. Sz. Lajossal, Curtis bátyjával kapcsolatban pedig megjegyezték azt is, hogy a férfi a honvédségnél nem speciális alakulatnál szolgált. A megkérdezettek egyike azt mondta, hogy Sz. Lajos egy évtizeddel ezelőtt, nagyjából a gyilkosság utáni időben nagy költekezésbe kezdett, ami több embernek is szemet szúrt.

Sz. Lajos családját tegnap hiába kerestük, sem Curtist, sem a testvéreit nem értük utol. Úgy tudjuk, nagyon megviselte a famíliát Sz. Lajos letartóztatása. Curtisék édesanyja valósággal belebetegedett a történtekbe. Kérdés, hogy a bíróságon is megáll-e majd a hatóságok gyanúja, mert ha igen, Curtis testvére nagy bajban van.

Indirekt/Blikk