2023.01.28
Károly, Karola
Kezdőlap Belföld Hogyan válasszunk a vasalók közül?

Hogyan válasszunk a vasalók közül?

Néha a legegyszerűbb háztartási eszköz kiválasztása is megfontolandó. Első ránézésre mindig egyszerű feladatnak tűnik, viszont pontosan meg kell határozni azt, hogy mennyire tudjuk kihasználni. Ilyen például az is, amikor új vasalóra van szükségünk. Nagyon fontos háztartási eszköz, mellyel simára varázsolhatjuk bármelyik textíliánkat a ragyogó és sima megjelenés érdekében. Mindezek mellett, még megöli a baktériumokat is a ruhában.

Képek: Pixabay

A vasaló egy fantasztikus találmány, melyet nem tudni pontosan mikor találtak fel, viszont azt igen, hogy mennyire kezdetleges volt még. Lassú volt és nehéz, szó szerint nehéz. A kor előrehaladtával és a tudomány fejlődésével mára már kényelmes, egyszerű és gyors a vasalás. Szükséges háztartási eszköz, viszont néha időrabló főleg, ha a vasaló nem felel meg az elvárásainknak.

A választást általában a fogyasztás határozza meg, valamint a vasaló talpának kialakítása. Rendszerint, előnyt élveznek a gőzölős vasalók a sima vasalókkal szemben, hiszen sokkal könnyebb velük a vasalás, mivel plusz funkciókat tudnak. Természetesen mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy milyen igényei vannak a választás terén.

Mindenki szembesült már azzal a problémával, hogy túl sok a vasalni való, szinte már halomban vannak a kupacok a heverőn vagy például a vasaló nem volt alkalmas függőleges vasalásra vagy, hogy mennyire fárasztó munka tud lenni. Szerencsére, már ezekre az eltérő igényekre van megoldás, így akár már élvezhetővé is varázsolhatjuk a vasalási folyamatot. Alapvetően 4 csoportra lehet bontani őket. Van vezetékes, vezeték nélküli, gőzállomás és a víztartályos.

A vezetékes típust mindenki jól ismeri. A vezeték nélküli vasaló nem akkumulátoros. Egy hőtároló cella segítségével veszi fel a hőt 3-4 másodperc alatt és fél percig tartja a hőmérsékletet. A gőzállomásnál a gőzt nem a vasalótalp állítja elő, hanem a víztartályhoz kapcsolt beépített bojler. Több rétegen keresztül is képes átnyomni a gőzt, kiválóan alkalmas nagyméretű lakástextilek vagy akár egy vastagabb ruhadarab például farmer vasalására. A nagyobb mennyiségű gőz használata miatt, puhává teszi a ruhákat, felületüket pedig nem fényesíti mivel alacsonyabb hőmérsékleten működik. A víztartályos vasalók értelemszerűen a gőzölős vasalók vagy gőzállomások.

A hagyományos vasaló egy nagyon egyszerű készülék. Semmilyen extra funkciót nem tud, csak a forró talp segítségével és a kibocsájtott nyomás, simítás hatására vasalhatjuk ki vele a ruhákat. Folyamatosan magas hőfokon működik, elérheti a 220 fokot is melynek köszönhetően baktériumölő hatása is van. Alacsony árban kapható a többi vasalótípushoz képest. Mindezek ellenére a kényes anyagok vasalásához alkalmatlan, függőleges vasaláshoz nem lehet használni, és emellett még magas fogyasztás is jellemzi.

A gőzölős vasaló manapság már sokkal gyakoribb, mint a hagyományos társa. Használata segítségével kevesebb energia felhasználásával nagyobb mennyiségű textíliát vasalhatunk ki, valamint a kényesebb anyagú textíliákhoz is kiválóan alkalmas. A gőzállomás drágább, mint a gőzölős vasaló, de több funkcióval támogatja a vasalást. Nagyobb mennyiségű gőzt pumpál, így rövidebb idő alatt több ruhát vasalhatunk ki. Hátránya csupán csak az, hogy sokkal drágább, mint a sima gőzölős vasaló.

Ezeken kívül létezik még függőleges vasaló, vasalóprés és utazó vasaló. A vasalók számos funkcióval rendelkeznek. A hőfokszabályozás igen hasznos, hiszen így a különböző típusú ruhákhoz könnyedén be tudjuk állítani a kívánt hőmérsékletet. Van olyan hőfokszabályozó vasaló, mely az anyag vastagsága alapján állítja be a megfelelő hőfokot és még plusz gőzzel is rásegíthetünk. A biztonsági kikapcsolás egy meghatározott idő elteltével lép életbe, ha nem használjuk a vasalót. Nagyon praktikus funkció hiszen, ha magától kikapcsol nem fogyaszt áramot így pénzt és energiát spórolunk. Ez a funkció már a középkategóriás készülékekben is megtalálható.

Anti-Calc funkció arra jó, hogy a vezetékes vízben lévő kalcium és vas ne rakódjon le. Ez azért hasznos, mert sokan elfelejtenek ioncserélt vizet használni a vasalóhoz. Fontos a folyamatos feltöltés, vagyis a víztartály utántöltése. Mindezek mellett maga a talp tisztán tartása is nagyon fontos, mivel ez érintkezik közvetlenül a különböző textilek felületével. A közép-, felső-, és prémium kategóriás készülékek talpáról, bármilyen szennyeződés eltávolítható. Mindenféleképpen célszerű olyan vasalót választani, amely az igényeinknek megfelel. Lehet, hogy az alacsonyabb fogyasztású vasaló gazdaságosabb, viszont lehet, hogy kétszer annyi időbe telik kivasalni vele. Így nem csak időt, de pénzt is veszítünk a használatával. Mindig az legyen a szemük előtt, hogy mi az, amit képesek vagyunk kihasználni ezáltal megkönnyítve a vasalási folyamatot.