2023.03.25
Irén, Írisz
Kezdőlap Belföld Havazás, hideg, szélvihar - ez vár ránk a hétvégén

Havazás, hideg, szélvihar – ez vár ránk a hétvégén

Pénteken néhol esővel kezdődhet a nap, ám az időjárás átválthat hóba.

Pénteken keleten is beborul az ég. A nyugat felől érkező csapadékzóna fokozatosan kelet felé helyeződik, terjeszkedik. A csapadék nyugaton esővel, máshol havas esővel, havazással indul, ám napközben nyugat felől – északkelet kivételével – egyre inkább az eső válik jellemzővé. A legtöbb helyen csak időszakos, gyorsan olvadozó hóréteg alakulhat ki. A délnyugati, késő délutántól pedig a nyugatira, északnyugatira forduló szelet kísérhetik egyre nagyobb területen erős, helyenként viharos lökések. Délután 1-8, késő este -1 és +7 fok közötti értékekre számíthatunk.

Este szakadozottá válik a felhőzet, de összességében felhős marad az idő. Az éjszaka első felében még többfelé eshet, majd csökken a csapadék esélye. Általában eső várható, de keleten havas eső, északkeleten havazás is lehet. Az északnyugati szelet többfelé erős, az Észak-Dunántúlon viharos lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és +4 fok között alakul, északkeleten mérhetjük az alacsonyabb értékeket.

Szombaton napközben már határozottabban szakadozik, csökken a felhőzet, és felhőátvonulásokra számíthatunk általában többórás napsütéssel. Egyre kevesebb helyen valószínű csapadék: eső, havas eső, északkeleten hó is, majd másutt is egyre inkább havazás váltja az esőt. Az északi, északnyugati szelet erős, nagy területen viharos lökések kísérik. Kora délután -1 és +6 fok között alakul a hőmérséklet, északkeleten lesz a hidegebb, délnyugaton az enyhébb idő.

Vasárnap hazánk nagy részén gyengén vagy közepesen felhős lesz az ég, nyugaton lehetnek időnként erősebben felhős területek. Számottevő csapadék nem valószínű, inkább csak a nyugati határ közelében fordulhat elő helyenként kisebb havazás, hózápor, illetve a Duna-Tisza közén alakul ki egy-egy hózápor. Az északi szél élénk, néhol erős lesz, majd estére mérséklődik a légmozgás. A hőmérséklet hajnalban általában -1 és -8 fok között alakul, de a szélvédett fagyzugokban hidegebb is lehet. Kora délután többnyire -3 és +3 fok közötti értéket mérhetünk.