2023.09.29
Mihály
Kezdőlap Belföld Hamarosan elfogyhat a gázolaj a magyar benzinkutakon

Hamarosan elfogyhat a gázolaj a magyar benzinkutakon

A Független Benzinkutak Szövetségének vezetője szerint hiába a múlt szombati kormányzati bejelentés, hamarosan üzemanyaghiány jöhet a magyar kutakon, elsősorban a gázolajból fogyatkoznak meg a készletek.

Noha a kormány a múlt héten rendkívüli kormányinfón jelentette be, hogy kikerülnek a céges járművek az üzemanyag-árstop alól, és csak a lakosságra vonatkozik a továbbiakban – de legalábbis október 1-ig biztosan – a 480 forintos üzemanyagár a kutakon, a szakemberek szerint hamarosan újabb nehézséggel kell szembesülniük a hazai autósoknak, az üzemanyagok piaci ára ráadásul megállíthatatlanul kúszik felfelé.

Egri Gábor, a Független Benzinkutak szövetségének elnöke szerint a kormányzati intézkedések érdemben nem változtatnak az üzemanyag-ellátást érő nyomáson, hatósági áron nem éri meg üzemanyagot importálni, ráadásul a közép-európai régióban az öt jelentős finomítóból három leállt – többek között a MOL százhalombattai üzemében is ütemezett karbantartást végeznek -, így a térségben hamarosan ellátási problémák lehetnek. Ez pedig kiemelten érintheti Magyarországot, többek közt éppen a hatóságilag alacsonyan tartott árak miatt.

Egy tervezett leállás esetén a finomítók puffert készleteznek, de a Mol most nem tartalékolt, mert az egész piac ellátásának feladata rászakadt – mondta a benzinkutas szövetség elnöke.

Egri Gábor szerint amúgy az energiaválságra a megújuló energiaforrások használata lehetne a megoldás, Magyarországon a víz-, a geotermikus, a szél- és a napenergia felhasználásában is tartalékok vannak.Szerinte az energiaválságból a fenti lehetőségek kiaknázása jelentheti a kiutat.