2021.10.22
Előd
Kezdőlap Belföld Háború: Karácsony Gergely „alacsony és kövér ember”-nek nevezte egy interjúban Orbán Viktort

Háború: Karácsony Gergely „alacsony és kövér ember”-nek nevezte egy interjúban Orbán Viktort

Portré jelent meg Karácsony Gergelyről az angol The Economist című újságban. A cikkben a főpolgármestert Orbán Viktor miniszterelnökkel hasonlítják össze, és hangsúlyozzák, hogy “ennél nem is lehetnének kevésbé egyformák”.

A cikk kitér arra is, hogy miben különbözik Karácsony Gergely és a miniszterelnök, például előbbi a fővárost vezeti, utóbbi azonban inkább a vidékre fókuszál jobban. Orbán majdnem teljes ellenőrzést gyakorol a Fidesz felett, amely párt 2010 óta szinte teljes mértékben irányítja Magyarországon, míg Karácsony hat párt valótlan szövetségének köszönheti munkáját.

A miniszterelnököt futballőrültnek nevezik, aki 3800 férőhelyes stadiont épített szülőfalujában, míg Karácsony a drága atlétikai stadion ellen kampányolt. A főpolgármester ehhez pedig hozzátette, hogy „ő alacsony és kövér, én magas és vékony vagyok”.

Később Karácsony Gergely a közösségi oldalán kért bocsánatot:

Arra jutottunk, hogy szinte semmiben nem hasonlítunk, ám ekkor, az elvi, elkötelezettségbéli, stílusban megmutatkozó különbségek mellett tettem egy viccesnek szánt megjegyzést a testalkatunkból fakadó különbségekre is. Rossz vicc volt, nem kellett volna.

Mert tudom, ilyennel nem viccelünk, ez nem lehet része a politikai vitáknak, mindenkinek kijár az alapvető tisztelet. Sajnálom, hogy az a látszat keletkezhet most, mintha ezt nem tudnám, pedig nagyon is tudom, és ehhez tartom magam. Elnézést kérek mindazoktól, akik a rossz tréfámat sértőnek találják, igazuk van.

Nem beszélve arról, hogy a visszafogottság amúgy is indokolt, hiszen magam is egyre kevésbé sikeres küzdelmet folytatok a vékonyság megőrzéséért – írta a bejegyzésében Budapest főpolgármestere.

A cikkben rámutatnak, hogy “miután Karácsony pártja és a többi fő ellenzéki csoport 2010 óta mind a három általános választáson súlyos vereséget szenvedett, összefogtak, hogy átvegyék a vezetést Orbántól a jövő évi szavazáson, több mint egy évtizede először van valakinek esélye kirúgni Orbánt”.

Az Economist szerint Karácsony méltó ellenfél lehetne, azonban ő még nem jelentette be indulását az előválasztáson. Azt azonban megjegyezték, hogy a főpolgármester szelídsége inkább gyengeségnek tűnhet egyes választók szemében.

A jobbikos Jakab Pétert is megemlítik, mondván, hogy Karácsony nem olyan konfrontatív alkat, mint ő. Inkább béketeremtő, és képes orvosolni a különböző támogatói közötti különbségeket, valamint vonakodik a harctól. Azt azonban nem tudják, hogy ez mennyire fog beválni Budapesten kívül, ahol az emberek többsége kormánypárti médiumokból tájékozódik.

Végül a magyarországi választásokat “szabadként, de igazságtalanként” írták le.

Indirekt/Blikk