2023.12.02
Melinda, Vivien
Kezdőlap Belföld Géppisztollyal lövik a magyar rendőröket a szerb határon

Géppisztollyal lövik a magyar rendőröket a szerb határon

A szerb határon tevékenykedő, géppisztollyal felfegyverzett embercsempész bandák katonai szintű akciókat hajtanak végre, s már a magyar rendőrökre is lőnek – erről beszéltek a Duna tévében látható Kékfény hétfő esti adásában.

Boross Zoltán, a Nemzeti Nyomozó Iroda főosztályvezetője a műsorban elmondta: a rendőrök már legalább 8, egymással konkuráló bűnszervezetet azonosítottak, s egyes bandáknak 80-100 lőfegyvere és akár 200 tagja is lehet. Gyakran lopott katonai vagy rendőr egyenruhákkal próbálják megtéveszteni a határvadászokat. Az M5-ös autópályán egy hete történt lövöldözés miatt letartóztatott bandatag azt vallotta, a főnökeik parancsa az volt, hogy lőjenek a rendőrökre.

A szakember arról is beszélt, hogy egyre erőszakosabbak az elkövetők, egyre több a fegyverük, s minden akciót gondosan megterveznek: saját felderítőik vannak, a legmodernebb katonai eszközökkel szerelik fel magukat, így például éjjellátó készüléket is használnak.

Az embercsempészek a közösségi oldalakon névvel, telefonszámmal hirdetik magukat. Egyesek családi kedvezményt is ajánlanak: a 15 év alatti gyermekekért nem kell fizetni, csak a felnőttekért. Damaszkuszból Németországig egy út ára 8-15 ezer euró között változik, a magyarországi szakaszért átlagosan 3 ezer euró kérnek az embercsempészek. Egy nap alatt akár 10-20 ezer eurót is keresnek az embercsempészettel – tette hozzá Boross Zoltán.