2022.05.19
Ivó, Milán
Kezdőlap Címlap A nyugdíjasok és a családosok nagyon jól járnak a remeklő gazdasággal

A nyugdíjasok és a családosok nagyon jól járnak a remeklő gazdasággal

A várakozásokat felülmúló második negyedévi GDP-adat láttán felfelé javították az idei évre vonatkozó előrejelzéseiket az elemzők. A Takarékbank 7,7 százalékról 8 százalék környékére javította a bruttó hazai termék (GDP) idei növekedésére vonatkozó előrejelzését.

Márpedig az kiugróan jó adatok a gyermeket nevelő családok és a nyugdíjasok és számára egyaránt komoly plusz összegeket jelenthetnek.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb becslése szerint a második negyedévben Magyarország GDP-je 17,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője úgy értékelte , hogy a GDP már mintegy fél százalékkal meghaladta a járvány előtti szintet. Az idei növekedés már akkor elérheti a 6,8 százalékot, ha a második fél évben stagnál a gazdaság.

A várakozásokat jócskán meghaladó 2021-es GDP-növekedés miatt akár 80 ezer forintos prémiumot is kaphatnak az időskorúak. A nyugdíjprémium mértéke attól függ, hogy a GDP éves növekedése mennyivel haladta meg a 3,5 százalékot. A 7-8 százalékos becslések elegendő a maximálisan adható 80 ezer forint kifizetéséhez.

Egyre biztosabbnak látszik az is, hogy az idén éves átlagban meglesz az a gyermeket nevelők visszatérítéshez küszöbnek meghatározott 5,5 százalékos növekedés. Így a gyermeket nevelő családok jövő február körül majd számíthatnak az idei szja-befizetésük visszatérítésére, amely szülőnként maximum 400 ezer forint lehet, a tényleges befizetéstől függően.

Indirekt/Blikk