2022.09.25
Eufrozina, Kende
Kezdőlap Belföld Figyelem: holnap újabb hidegfront robog át az országon

Figyelem: holnap újabb hidegfront robog át az országon

Az elmúlt néhány napban igencsak változékony volt az időjárás, a frontérzékenyeket alaposan meg is viselhette, hogy a hőség utáni, egész országot letaroló záporokat újabb kánikula követte. A nehézségeknek pedig még egyáltalán nincs vége, ugyanis hétfőre virradó éjjel egy hidegfront halad át felettünk, de ez nem vet véget a nyári melegnek.

Vasárnap az ország legnagyobb részén sok napsütésre számíthatunk, de északnyugaton időnként több felhő lehet az égen, és itt a délután második felétől egy közelgő hidegfront miatt elszórt záporok, esetleg zivatarok is kialakulhatnak, majd éjjel a déli tájak nagy részét leszámítva már többfelé előfordulhat futó zápor, zivatar.

Nyugaton az északias, délen, délkeleten és keleten a délies szél élénkülhet meg. Hajnalban 14-21 fokot mérhetünk. Délután északnyugaton 26-28 fok körül, máshol 30 és 37 fok között alakul a csúcshőmérséklet.

Előrejelzés a főváros térségére vasárnap éjfélig

Sokat fog sütni a nap, csak kevés felhő lehet az égen Budapesten. Ugyanakkor estefelé megnövekszik a felhőzet, és este, késő este már zápor, zivatar is kialakulhat. Napközben megélénkül a déli szél, este viszont az északnyugatira forduló szelet már erős széllökések is kísérhetik.

A jövő hetet aztán egy hidegfront indítja majd, ami vasárnapról hétfőre virradó éjjel robog át hazánk felett. Ennek hatására vasárnap estétől a déli tájak nagyrészét leszámítva egyre több tájegységünkön alakulhatnak ki az éjszaka folyamán futó záporok, zivatarok nyugatról kelet felé haladva. A front átvonulásakor az északnyugatira forduló szelet élénk, erős, zivatarok környezetében akár viharos lökések is kísérhetik, írja az Időkép.

Azonban ez a front hétfő délelőtt már távozik is, ezt követően pedig sok napsütésre számíthatunk majd, egy-egy futó zápor csupán elszórtak, keleten fordulhat elő, néhol akár az ég is megdörrenhet. 27 és 34 fok közötti maximumokra van kilátás, nyugaton, északnyugaton és északon mérhetjük az alacsonyabb, délen, délkeleten a magasabb csúcsértékeket.

Ezt követően kedden kedden napos időre számíthatunk, gyenge futó zápor, esetleg zivatar csak egy-egy helyen fordulhat elő. Délután 28-33 fokot mérhetünk.

Szerdán egy gyenge hidegfront miatt a napos időt átmenetileg gomolyfelhők zavarhatják meg, melyekből elszórt záporok, ziavatarok kialakulhatnak. Az élénk, helyenként erős északnyugati szélben 27 és 34 fok közé melegedhet a levegő. Csütörtökön egy-két fokkal mérséklődhet a nappali felmelegedés.