2024.03.01
Albin
Kezdőlap Belföld Figyelem: ezekre a megyékre adták ki a vörös riasztást ónos eső miatt

Figyelem: ezekre a megyékre adták ki a vörös riasztást ónos eső miatt

Alapvetően borult lesz az ég. Az egyre erősödő csapadékzóna napközben északkelet felé halad tovább, amiből döntően eső, Budapest térségében és az északkeleti harmadban havazás valószínű. Az Északi-középhegység és a Dunakanyar térségében vastag hótakaró is kialakulhat.

A halmazállapot-váltás határa a nap során fokozatosan tolódik észak felé, így egyre több helyen fagyott esőre, ónos esőre, majd esőre válthat a csapadék. Legtovább az északi határnál tarthat ki a havazás. A délies szél estig csak kevés helyen élénkül meg, majd délkeleten megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 2-7, de a főváros térségében és az északkeleti harmadban csupán -2 és +1 fok között alakul. Késő estére -1 és +9 fok közé enyhül az idő, dél felé számíthatunk egyre magasabb értékekre.

Pénteken nagyrészt borult időre számíthatunk. Sokfelé várható jelentős mennyiségű eső, amely késő délutántól délkelet felől egyre nagyobb területen megszűnik, ezzel összhangban vékonyodik, szakadozik a felhőzet. A déli, délnyugati szél a déli, délkeleti tájakon élénk, néhol erős lesz, majd délután ott is északnyugatira fordul és mérséklődik. A csúcshőmérséklet 1-16 fok között valószínű, az északi határnál lesz a hidegebb, a délinél az enyhébb idő.

Szombaton nagyrészt borult időre van kilátás, napos időszakok főleg délkeleten lehetnek délelőtt. Északnyugat felől délkelet felé vonul egy csapadékzóna, a zöme eső lesz, de északnyugaton vegyes halmazállapot figyelhető meg. Később az esőt – délkelet felé haladva is – egyre inkább havas eső, havazás váltja fel. Késő délutántól északnyugat felől fokozatosan szűnik a csapadék. Az északnyugati, északi szelet élénk, erős, az Észak-Dunántúlon néhol viharos lökések kísérik. A hajnali -1, +8 fokról -1 és +12 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Vasárnap általában gyengén felhős, napos idő várható. Erősen felhős körzetek főleg egy keleti összeáramlási zóna mentén lehetnek, ott helyenként előfordulhat hózápor. A szélvédett északkeleti tájakon hajnalban ködfoltok képződhetnek. Az északnyugati szelet élénk, az Észak-Dunántúlon helyenként erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -7, -1 fok között várható, de a szélcsendes fagyzugokban ennél hidegebb lehet. Kora délutánra -2 és +3 fok közé emelkedik a hőmérséklet.