KezdőlapBelföldFérje ki akarta semmizni, ezért kétszer is halottá nyilvánították Mónikát

Férje ki akarta semmizni, ezért kétszer is halottá nyilvánították Mónikát

Elképesztő történetről számolt be a Blikknek Boldvári Mónika. Volt férje kétszer is holttá nyilváníttatta őt, eközben pedig felvette a gyerekek után járó árvasági pótlékot, majd később perelt az elmaradt gyermektartásért, amit aztán a végrehajtó leemelt az asszony számlájáról. Mindehhez a bíróság hihetetlen hanyagsága kellett, hiszen kísérletet sem tettek arra, hogy az asszonyt vagy rokonságát megkeressék.

– Igazságtalanság, ami velem történt, és nem is kicsi – mondta elcsukló hangon Boldvári Mónika a Blikknek. – 11 évem ment rá erre az egészre, úgy hogy semmit nem tettem. Ráadásul úgy érzem, hogy még egy gyilkosnak is több joga van, mint nekem.

Boldvári Mónika tíz évnyi külföldi tartózkodás után 2006-ban hazajött Izraelből. Egyik nap, ment a másik után, mígnem 2009-ben egy igazoltatás során azt közölték vele, hogy hivatalosan nincs életben, ugyanis a nyilvántartásban halottként szerepel. A helyzetre rácsodálkozó egyenruhások utána kérdeztek és megtudták, hogy az asszonyt a bíróság nyilvánította holttá.

– Aztán kiderült az is, hogy ezt a volt férjem kezdeményezte 2005-ben, amit hihetetlennek tartottam, mert tudta, hogy élek. Az már csak hab a tortán, hogy a bíróság az eljárás során nem kereste meg a közeli hozzátartóimat, hogy meghallgassa őket, pedig ezt meg kellett volna tennie – közölte Boldvári Mónika.

A holttá nyilvánítást a bíróság 2010-ben hatályon kívül helyezte. Időközben szembesült a nő azzal, hogy nem ez volt az exe első akciója: ugyanezt megtette már évekkel korábban, 2001-ben is. A bíróság azonban akkor maga korrigálta a hibát, és helyezte hatályon kívül a végzést, miután a válást követően Boldvári Mónika személyesen járt el leánykori neve visszavételében, és látták, hogy életben van.

Az asszony elmondta azt is, hogy volt férje 2009-2010 környékén a gyerekek után járó tartásdíj megfizetéséért is pert indított.

– Felháborítónak tartom, hogy a végrehajtó egy 21 évvel ezelőtti bírósági végzés alapján az elmaradt gyermektartásra hivatkozva másfél millió forintot leemelt a bankszámlámról – közölte a nő. Mónika több pert indított, ügyvédje, Szepesházi Péter szerint különös, hogy se a hazai jogrendszer, sem a korábbi Magyar Állam elleni kártérítési perekben a bíróságok, illetve az Alkotmánybíróság sem adtak kompenzációt Mónikának. A nőnek csak a személyiségi jogi perben ítéltek meg hatszázezer forintot, illetve a bíróság a végrehajtó által követelt másfél millió forintot lecsökkentette egymillióra.

Indirekt/Blikk