2021.07.29
Márta, Flóra
Kezdőlap Belföld Felmondtak a zalaegerszegi traumatológusok: egy órát is utazhatnak a betegek mentővel

Felmondtak a zalaegerszegi traumatológusok: egy órát is utazhatnak a betegek mentővel

Akár egy órát is utazhat a mentőben az a beteg, akit a Zala megyei kórházban nem tudnak ellátni a traumatológiai osztályon.

Miután az alacsony ügyeleti díj miatt felmondott a Zala Megyei Szent Rafael Kórház hét traumatológusa, gyakorlatilag megszűnt a baleseti ellátás a zalaegerszegi kórházban.

Jelenleg csak az egyszerűbb baleseti sérüléseket látják el, bármilyen bonyolult esettel a mentőknek más városok kórházaiba kell menniük: a több mint 50 kilométerre lévő Nagykanizsára és Szombathelyre, avagy a 130 kilométerre fekvő Kaposvárra.

Az Országos Mentőszolgálat erről azt írta a Telexnek:

„Fontos körülmény, hogy a mentők a szállítás megkezdése előtt stabilizálják a beteg állapotát, illetve szállítás közben is ellátást biztosítanak. Útvonaltól függően a Zalaegerszeg–Szombathely távolság kb. 30 perc, a Zalaegerszeg–Nagykanizsa távolság kb. 35 perc, valamint a Zalaegerszeg–Kaposvár távolság kb. 60 perc.”

Hozzátették: a Zalaegerszeg környéki betegek mentőellátása folyamatos és zavartalan, de ha arra van szükség, szolgálatba tudnak állítani több mentőegységet is.

A felmondások miatt korábban Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter soron kívüli vizsgálatot rendelt el a Zala megyei traumatológiai ellátás helyzetével kapcsolatban. A kórház újraszervezi a traumatológiai osztályt, egy pécsi orvos már érkezik hozzájuk.

Indirekt/Blikk