KezdőlapBelföldErzsébet nem kaphat személyi igazolványt, mert nincs ujjlenyomata

Erzsébet nem kaphat személyi igazolványt, mert nincs ujjlenyomata

Augusztus elejétől csak ujjlenyomat-alapú személyi igazolványok készülnek Magyarországon. Az állampolgárok ujjáról lenyomatot vesznek, majd ezt digitalizálják és felviszik a központi nyilvántartásba. Előbb-utóbb mindenki sorra kerül, amikor lejár igazolványának érvényessége.

Szabó F. Erzsébetnek már tavaly esedékes lett volna, de a koronavírus-járvány miatt az idősek haladékot kaptak.

– Túl akartam esni rajta. Mégsem kaphatom meg az új igazolványomat, mert nem tudnak ujjlenyomatot venni tőlem a hivatalban. Küldözgettek egyik ablaktól a másikhoz és vissza, de hiába, a gép szerint nekem nincs ilyenem – panaszolta Erzsébet.

Az asszonyt egy bőrgyógyászati szakrendelőbe küldték, hogy orvos igazolja az ujjlenyomat hiányát.

– Tintába mártották az ujjam, így már megfelelő nyomot hagytam a papíron. Mehettem vissza a hivatalba, de az ottani műszer továbbra sem mutatott semmit, így csak ideiglenes személyit kapok majd, amit évente meg kell majd újítanom – magyarázta.

Erzsébet bosszús, mert mindez azt is jelenti, hogy nemcsak a hivatalba kell évről évre visszajárnia, hanem a bankba, a kábeltévéhez és minden más szolgáltatóhoz, ahol személyivel kell igazolnia magát.

– Erzsébet esete nem egyedi, időseknél gyakrabban fordul elől, valakinek a születésétől fogva nincs használható ujjlenyomata – hívta fel a figyelmet Szokolay Erzsébet bőrgyógyász. A szakorvos szerint az életkorral együtt járó bőrszárazság vagy valamilyen egészségügyi probléma, illetve genetikai adottság is okozhatja a jelenséget.

Indirekt/Blikk