2022.06.30
Pál
Kezdőlap Belföld Életfogytiglani börtönre ítélték a soroksári futónő gyilkosát

Életfogytiglani börtönre ítélték a soroksári futónő gyilkosát

Másodfokon folytatódott a Fővárosi Ítélőtáblán R. Szilveszter büntetőpere: a férfi 2013 szeptemberében megerőszakolta és meggyilkolta Kardosné Gyurik Krisztinát Soroksáron.

Az utolsó szó jogán a soroksári futó nő gyilkosa a Fővárosi Ítélőtáblán ennyit mondott: „Kérem vegyék figyelembe, amit az elsőfokú tárgyaláson mondtam”. Ez annyi volt, hogy nem ő ölte meg Gyurik Krisztinát, „csak” megfordította a testét.

A mai ítélethirdetésre Krisztina édesanyja is eljött. Amikor a gyászoló asszony mellett elhaladt R. Szilveszter, a férfi a szemébe mosolygott, mormogott valamit az orra alatt, majd nyugodtan, lassú lépésben tovább sétált.

Délelőtt 10 óra körül megszületett a végső ítélet: a soroksári futónő gyilkosát, R. Szilvesztert a Fővárosi Ítélőtábla életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte. Az elkövető legkorábban 40 év múlva szabadulhat.

Mint ismert, Kardosné Gyurik Krisztina 2013. szeptember 25-én indult futni, majd miután a megszokott időben nem érkezett haza, a férje és a kisfia a keresésére indultak. Nem sokkal később a rendőrök a házuktól nem messze megtalálták Krisztina holttestét. Azóta az egész ország figyelemmel kíséri a gyilkossági ügy alakulását. Az édesanya gyilkosát öt évig nem lelte a rendőrség, s csak 2018-ban hozott áttörést a nyomozás. A laboratórium egyezést mutatott ki az akkor is börtönben ülő R. Szilveszter DNS-e és a helyszínen talált anyagmaradványok között. A pesterzsébeti kötődésű, egykor hajléktalanként élő férfi három év makacs hallgatás után vallomást tett, ám nem szóban mondta el gondolatait, hanem levelet nyújtott be a bíróságnak, kiemelve ebben, hogy Krisztina halálához nincs köze.

R. Szilvesztert végül 2019-ben helyezték vád alá, tavaly októberben pedig első fokon életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. Az ügy most másodfokon folytatódott, mivel az ügyész azért fellebbezett, hogy 35 évig semmiképpen se bocsájthassák feltételes szabadságra a férfit, a vádlott és védője pedig részben enyhítésért, részben felmentésért nyújtott be fellebbezést.

Indirekt/Blikk