2023.12.06
Miklós
Kezdőlap Belföld Eldőlt: ekkor jön a nyugdíjkorrekció

Eldőlt: ekkor jön a nyugdíjkorrekció

Ugyan az infláció miatti, nagyon várt pótlólagos nyugdíjemelés elmaradt, ám a nyugdíjtörvény rendelkezik arról, hogy bizonyos feltételek teljesülése mellett novemberben kiegészítő nyugdijkorrekciót kell adjon a kormány.

A nyugdíjtörvény szerint kiegészítő nyugdíjemelésben akkor részesülhetnek a nyugdíjasok, ha a KSH január‒augusztus hónapokban mért inflációs adatai alapján becsült éves inflációs mérték legalább 1 százalékponttal meghaladja a januárban végrehajtott nyugdíjnövelés százalékát. Mivel az inflációs adatok ezt valószínűsítik, már csak ennek mértéke és és időpontja lehet a kérdés.

A KSH által mért, első háromnegyedéves általános inflációs ráta 16,4 %-os, míg a nyugdíjas infláció 17,2 % volt. Az idei év első nyolc hónapjában rendre 22, illetve 23,3%-os inflációt regisztráltak a statisztikusok.

E mértékek alapján kell a kormánynak még szeptember folyamán megbecsülnie a 2023-ra várt éves inflációt. Ha e becslés szerint akár az általános, akár a nyugdíjas infláció éves mértéke a 2023. januári emelés alapjául szolgáló 15%-nál magasabb lesz, akkor kell a (nagyobb) különbség erejéig a novemberi kiegészítő nyugdíjemelési korrekciót végrehajtani. A pontos mértéket és az emelendő ellátástípusok felsorolását egy október folyamán kiadandó kormányrendelet tartalmazza majd (2020-ban október 21-én, 2021-ben október 6-án, 2022-ben október 5-én jelent meg a rendelet).

Az első nyolc hónapi havi adatok átlagolásával a tavalyi év hasonló időszakához viszonyítva az általános infláció 21,98 %-os, míg a nyugdíjas-infláció 23,28%-os volt.

A kormánynak a következő négy hónapra tervezett inflációs prognózisa alapján az 2023-as év átlaga 17,4 %-os, míg nyugdíjas-inflációja lesz 19,4 % lesz.

Ezen előzetes becslések alapján ‒ amelyek persze nem kötik az Orbán-kormány kezét ‒ feltehetően legalább 2,4%-os, legfeljebb 3,6%-os nyugdíjemelési korrekcióra lehet számítani. Ez a mérték jelentené alapszinten nyugdíjasok védelmét és ezt kívánja kormányzati kommunikáció hitelességének megőrzése is ‒ vélekedik a nyugdijguru.hu portál szakértője, Farkas András.

A 2,4%-os emeléssel 17,7% (1,15 x 1,024 = 1,177), 3,6%-os emeléssel 19,1% (1,15 x 1,036 = 1,191) lenne a teljes évi nyugdíjemelés mértéke, vagyis a januári emelés és a novemberi kiegészítő emelés együttesen ekkora, 2023-as éves inflációt ellensúlyozna. Lényegében ezzel a kormány ‒ pár százalékponttal elmaradva ugyan, de utólagosan fedezné az ellátottak kiadásait, tehát az nyugdíjasok “meghitelezték” a kormánynak a 2023-as év robbanásszerű árdrágulásait.

A különbözetet novemberben, januárig visszamenőleg megkapják a nyugdíjasok, vagyis a novemberi nyugdíj már emelt összegben érkezhet, és a novemberi nyugdíjjal együtt egy összegben megkapják az év első tíz hónapjára és a 13. havi nyugdíjra vonatkozó 11 havi emelési különbözetet is a jogosultak.