2023.12.06
Miklós
Kezdőlap Belföld Flex-szel robbantotta fel a gázpalackot az őrült merénylő Esztergomban

Flex-szel robbantotta fel a gázpalackot az őrült merénylő Esztergomban

Tájékoztatót tartott a Terrorelhárítási Központ a tegnap este Esztergomban történt robbantásról. Hajdu János, a TEK főigazgatója megrendülten lépett a sajtó képviselői elé csütörtök délután.

Hajdu János elmondta, a Szabolcs vármegyei rendőrök kisebb jogsértések miatt körözték az esztergomi férfit, ám korábban hivatalos személy elleni erőszak miatt is volt eljárás vele szemben. Azért vonult ki a TEK a helyszínre, mert a férfi fenyegetően lépett fel mindenkivel, így a rendőrökkel szemben is. Korábban többször beidézte a rendőrség más ügyekben, de sosem jelent meg. Agresszív embernek ismerték. Ezer ilyen elfogás volt már – mondta Hajdu, aki aztán a tegnap esti eseményeket ismertette:

  • Délután 14 óra 20 perckor zárták körbe a műveleti egység tagjai az épületet, ami egy tégla-fa hétvégi ház. A férfi a rendőri felszólításra kijött a teraszra, de annál kijjebb nem akart jönni és a túsztárgyaló szavára sem hallgatott. Agresszív volt, de az volt a parancs, hogy élve kell kihozni. A tárgyalás során voltak olyan pillanatok, mikor majdnem megadta magát, de aztán mégsem tette.
  • Nem akarták az akciót éjjel végrehajtani, ezért mentek be. A TEK-esek egy páncélozott jármű fedezékében berontottak a kapun, majd indult a behatolás az épületbe. Azonban már az ajtó megnyitásakor látták a férfit, amint egy flexszel belevág a gázpalackba, ami azonnal robbant – jelentette be a TEK főigazgatója.
  • Az akció résztvevői 8-10 métert repültek a robbanástól, többen a törmelékek közé szorultak, voltak, akik egy közeli kis tóba zuhantak. A TEK orvosa a vízből mentette az embereket, a tűzoltók a romok között kutattak a sebesültek után.

Egy rendőrünk olyan sérüléseket szenvedett, amiket nem élhetett túl – mondta Hajdu.

  • A TEK további munkatársai közül öten könnyű, hárman súlyos sérüléseket szenvedtek. Bordatörés, orrtörés, fogazat elvesztése – sorolta a főigazgató. A tűzoltók, akik a kaput nyitni segítettek, szintén megsérültek, náluk szintén a csonttörés volt a jellemző sérülés.
  • Az intézkedés jogszerű volt, minden protokollt betartottunk, holnap ugyanígy csinálnánk – mondta Hajdu. Hozzátette: a férfi előzőleg több kisebb tüzet is gyújtott, de a flexre senki nem számított. annak a szikrája robbantotta be a palackot.

A helyszíni szemle még tart – tette hozzá.

Kérdésre válaszolva elmondta: valójában robbantással nem fenyegetőzött a férfi, hanem a rendőrök megölését helyezte kilátásba.

“Gyertek be értem, nem adom meg magam” – ezt kiabálta a robbantó.

Mint megírtuk: tegnap este Esztergomban, a Búbánatvölgyben egy férfi felrobbantotta a házát, miközben a TEK egységei megpróbáltak behatolni. a robbantó és egy rendőr meghalt, több TEK-es és tűzoltó megsebesült. A férfiről a Blikk megtudta: egy kelet-magyarországi kistelepülésről származott, ahonnan évekkel ezelőtt költözött az ország másik felébe. Apja még évtizedekkel ezelőtt elhunyt, de az édesanyja sem él már. A környékbeliek összeférhetetlen emberként jellemezték, akinek a kedvenc szavajárása az volt: Megöllek!

Amint megírtuk, Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere hősi halottá nyilvánította és soron kívül rendőr főhadnaggyá nevezte ki néhai Kónya Gábor Lajos rendőr törzszászlóst, a Terrorelhárítási Központ Műveleti Igazgatóság műveleti tiszthelyettesét, aki szerdán Esztergomban, egy körözött férfi elfogására irányuló bűnügyi feladat végrehajtása közben vesztette életét