2021.08.04
Domonkos, Dominika
Kezdőlap Belföld Döntött a kormány: itt vannak a legújabb járványügyi intézkedések

Döntött a kormány: itt vannak a legújabb járványügyi intézkedések

Varga Mihály pénzügyminiszter kedden délután bejelentette a legújabb, a koronavírus-járvány miatt meghozott gazdasági intézkedéseket.

Hat olyan javaslatról döntött a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs, amely egyszerűbbé, gyorsabbá és olcsóbbá teszi a pénzügyek intézését – jelentette be Varga Mihály.

A hat pont:

  1. Az Operatív törzs támogatja, hogy ott, ahol elektronikus pénztárgép működik, ott lehetőség lesz az elektronikus fizetésre is. Ez további 50-60 ezer helyet jelent és több 10 milliárd forinttal csökkenti a készpénzhasználatot.
  2. Az elektronikus banki ügyintézés kiterjesztésével akár kétmillióval csökkenhet a személyes ügyintézések száma.
  3. A földhivatalokban lehetőség lesz elektronikusan benyújtható okiratok használatára, ez évente 130 ezer személyes ügyintézéssel lehet kevesebb. Ide tartoznak például az ingatlanszerzéssel és hitelfelvétellel kapcsolatos ügyek.
  4. Az ingatlanok értékbecslése széles körben ingyenes lesz, a jövőben ezt az ügyek egyharmadában egy erre a célra létrehozott adatbázis segítségével végeznék el a bankok. Ez az ügyfeleknek 30-50 ezer forintos megtakarítás lenne.
  5. Ingatlan ügyekben a közjegyzői ügyintézés is egyszerűsödik, ez évi 60-70 ezer ügyfélnek jelent évente több tízezer forint megtakarítást.
  6. Bevezetik a digitális dokumentumkezelést, a 6,5 millió bankszámlás ügyfél nagyobb biztonsága érdekében.

Indirekt/Blikk