2021.01.17
Antal, Antónia
Kezdőlap Belföld Fantasztikus hír: megszelídítette a tüdőrákot az orvostudomány

Fantasztikus hír: megszelídítette a tüdőrákot az orvostudomány

Évente körülbelül 8000 ember haláláért felelős Magyarországon a tüdőrák, ez a veszélyes, agresszív, gyilkos kór. Az elmúlt 15 évben azonban rendkívüli fejlődésnek indult ennek a betegségnek a gyógyítása. Ez még nem azt jelenti, hogy az orvosok le tudják győzni a halált, de azt igen, hogy a modern eljárásoknak köszönhetően egyre többször sikerül már előrehaladott stádiumban lévő betegeket is megmenteni.

A Semmelweis Egyetem közleménye szerint a tüdőrák új kezelési lehetőségeiről is szó lesz a Semmelweis Egészség Napok november 26-i alkalmán.

A tüdőrákot sokszor túl későn veszik észre, mikor már nem, vagy csak nagyon nehezen gyógyítható. Különösen a több évtizede dohányzók veszélyeztetettek: a tüdőrákos betegek nyolcvan százaléka erős dohányos, számukra kiemelten fontos lenne a rendszeres tüdőszűrés.

Dr. Losonczy György onkológus-tüdőgyógyász, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának egyetemi tanára szerint szűréssel sok beteg diagnosztizálható a korai stádiumban. Ebben az állapotban még nincs áttét.

Jó hír, hogy tervezik az országos tüdőrákszűrési program elindítását kis dózisú ct-vel, az 50 feletti dohányzókat is bevonva a népegészségügyi szűrésbe.

Kevesen tudják, hogy korai stádiumban operációval vagy sugárterápiával a beteg teljesen meggyógyítható – mondta a professzor.

Az utóbbi években azonban előrelépés történt az áttétes daganatok gyógyításában is, a fejlődés szinte félévről félévre érzékelhető a szakmában dr. Losonczy György szerint.

Új terépiák:

A Semmelweis Egészség Napokon az onkológus-tüdőgyógyász professzor bemutatja a legeredményesebb terápiákat is. Ezek például:

A célzott daganatterápiás módszer, amelynek lényege, hogy a patológusok a tüdődaganatból vett szövettani minta alapján meg tudják mondani, a tüdőrákban van-e olyan molekuláris hiba vagy mutáns molekula, amely felelőssé tehető a daganat növekedéséért. Az esetek 15 százalékában ugyanis fellelhető ez a molekula, így lehetőség van, hogy a betegek kemoterápia helyett olyan tablettát kapjanak, ami célzottan csak erre az egy kórosan működő, sejtnövekedést közvetítő fehérjére hat.

Az immunterápia: Az elmúlt 5-6 év újdonsága a tüdőrák kezelésében. A tüdőráksejtek általában képesek védekezni az ellen, hogy a szervezet saját immunrendszere kilökje a rákos sejteket. Mostanra azonban kifejlesztettek olyan gyógyszereket, amelyek a tüdőrákot felismerhetővé teszik az immunrendszer számára. Ezzel ösztönzik a szervezet saját védekező rendszerét a daganat növekedésének leállítására.

A professzor szerint ezekkel az új eljárásokkal az előrehaladott tüdőrák lényegében egy halálos betegségből krónikus betegséggé “szelídíthető”. Az újfajta gyógyszerekkel áttétes tüdőrákból is vissza lehet hozni a betegeket – összegezte a tüdőgyógyász professzor.

Indirekt/Blikk