2023.12.03
Ferenc, Olívia
Kezdőlap Belföld Díszpolgári címeket osztottak Budapesten

Díszpolgári címeket osztottak Budapesten

Hatan kaptak díszpolgári címet pénteken, Budapest egyesítésének 150. évfordulóján. Mécs Imre és Vágó István posztumusz díjazott lett.

Csányi Vilmos etológus, Gálvölgyi János színész, Jordán Tamás színész, Keleti Éva fotográfus, Kovács Katalin olimpiai bajnok, Mécs Imre, idén elhunyt politikus, Presser Gábor zeneszerző és Vágó István néhai műsorvezető nevével bővült mától a budapesti díszpolgárok listája.

Pro Urbe díjat kapott a mai ünnepi közgyűlésen Deák Bill Gyula, Lang Györgyi, Mede Márton, a jósvafői barlangban elhuny búvár, továbbá a Quimby zenekar, a Tanítanék mozgalom és Zsigmond Attila Endre formatervező művész is.

– Kitakarítottuk a várost, elkészült Budapest tortája. Születésnapon a szebbik és jobbik arcunkat öltjük magunkra. Budapest őrzi a polgári etosz maradékát. Ragaszkodunk a polgári értékekhez, hiszünk a demokráciában, szabadságban, civil kurázsiban. De nem magától értetődő, mitől válik díszpolgárrá egy polgár – ezekkel a szavakkal nyitotta meg Karácsony Gergely főpolgármester Budapest megalakulásának 150. évfordulóján tartott ünnepi közgyűlést az Akadémia dísztermében, ahol a díjakat átadták.