2023.12.09
Natália
Kezdőlap Belföld Brutálisan erős lett a Fradi játékoskerete: már 14 milliárd forintot ér

Brutálisan erős lett a Fradi játékoskerete: már 14 milliárd forintot ér

A Ferencváros leigazolta a Crvena Zvezda húszéves szélsőjét, a 20 éves Zeljko Gavricot, akinek az értékét a mértékadó trasfermarkt.com 4,5 millió euróra becsüli. Ezzel a klub piaci értéke is megnőtt, 39,7 millió euróval (14 milliárd forint) messze kimagaslik a mezőnyből, s akár már a Bundesligába is beférne. Gavric pedig az NB I legértékesebb játékosa lett.

A szerb bajnoknak idén sem sikerült kiharcolnia a Bajnokok Ligája-részvételt, így aztán kénytelen kiárusítani legértékesebb futballistáit. Gavricot már tavaly vitte volna a Serie A-s Atalanta, s a bergamóiak 4 millió eurót sem sajnáltak volna. Akkor még nem akartak tőle megválni, de a idén, a Sheriff Tiraspol elleni kudarc után, gyorsan túladtak rajta.

Gavric 4,5 milliós értékével 3 milliós csapattársát, Myrto Uzunit előzte meg, Tokmac 2,8, a kölcsönbe érkezett Loncar és a kapus Dibusz Dénes 2,5-2,5 millió eurót ér. Ez már egy igen veretes alakulatot sejtet.

Hogy mennyire, azt jól mutatja, hogy a valamivel több mint 14 milliárd forintnyi értékkel például a német Bundesliga 16. helyére rangsorolna a csapat. Két csapatnál értékesebb az olasz és a francia, egy csapatnál pedig a spanyol élvonalban. De például az osztrák bajnokságban csak az RB Salzburg értékesebb a Fradinál.

Ez természetesen a pályán nem feltétlen jelent előnyt, jól mutatja ezt az a tény is, hogy a magyar bajnoknál közel háromszor többet érő Slaviát is sikerült kiverni a Bajnokok Ligája selejtezőből. Gavric amúgy 1,2 millió euróért került a Fradihoz, és 2023. június 30-ig tartó szerződést írt alá. Azóta már a Fradi Médiának is nyilatkozott.

– Mindenekelőtt el kell mondanom, hogy megtisztelve érzem magam, hogy egy ilyen klubhoz csatlakozhatok, mint a Ferencváros. Ez mindössze a második csapatom profi pályafutásom során. Óriási lehetőségként élem meg, hogy itt lehetek, a Crvena Zvezda játékosaként már hallottam a Fradiró, és a szurkolótáboráról is. Tudom, milyen egy ilyen nagy csapatban szerepelni, így aztán szenvedéllyel fogok küzdeni a csapatért. A balszélső a kedvenc posztom, de a jobb lában az erősebb. Szeretem a gyors játékot, szeretek cselezni, gólpasszokat adni, gólokat szerezni.

A Fradi nem véletlenül képes ilyen kaliberű játékosokat szerződtetni, a Bajnokok Ligája idei szezonjában már 9,36 millió eurót (3,3 milliárd forintot) futballozott össze. Ha a svájci Young Boys ellen is sikeres lesz, ez az összeg egyből 16,98 millió euróra, azaz majdnem hatmilliárd forintra hízna fel.

Indirekt/Blikk