2021.12.05
Vilma
Kezdőlap Belföld Bravó: világbajnokok lettek a magyar borkóstolók

Bravó: világbajnokok lettek a magyar borkóstolók

Ismét taroltak a magyarok egy nemzetközi versenyen, ugyanis nemrég hazánk mindössze négyfős csapata nyerte meg a Borfelismerő Világbajnokság döntőjét. A magyar csapat 27 nemzet legjobb borkóstolói között diadalmaskodott, legyőzve a házigazda és címvédő francia csapatot.

A borfelismerés világbajnokságaként ismert Championnat du Monde de Dégustation döntő fordulójának idén az avignoni Pápai Palota adott otthont. Az évről évre egyre növekvő érdeklődésnek örvendő verseny döntőjében 27 nemzet legjobbjai, nemzetenként egy-egy, négyfős csapatokat alkotva mérték össze tudásukat és érzékszerveik érzékenységét.

Természetesen a versenyen a legnagyobb bornemzetek csapatai is részt vettek, köztük Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Portugália, Amerikai Egyesült Államok, illetve Dél-Afrika. Ebben az erős mezőnyben mérettette meg magát a négyfős magyar csapat is: név szerint Aranyos Attila, Rabcsánszki Laura, Dr. Molnár Levente, Didier Sanchez és Palágyi Krisztina.

– Nagyon komoly felkészülés és tanulási folyamat előzte meg a versenyt. Nem pár hónapig gyakorolunk, hanem évekig. Gyakorlatilag a kóstolókarrier csúcsosodik ki egy ilyen eredményben. A tréningek során memorizáljuk az ízeket, ez segít a fajta, a régió, az ország és adott esetben még a pincészet felismerésében is. Az ízeket épp úgy rögzítjük az agyunkban, mint például a verseket – mondta lapunknak Molnár Levente, aki civilben egyébként ügyvédként dolgozik, de rendszeresen vesz részt borbírálati rendezvényeken, ami a borok megmérettetéséről szól.

A jó borkóstolónak rendelkeznie kell egyfajta érzékszervi adottsággal. A szaglás, ízlelés az átlagosnál magasabb szinten mozog, ezt lehet később fejleszteni sok-sok gyakorlással  tette hozzá.

A verseny során 12 bort kellett beazonosítani szőlőfajta, termőhely, évjárat és termelő szerint. Természetesen a versenyzők nem láthatják a kóstolásra kerülő borok palackját és semmilyen segítséget sem kérhettek a feladathoz.

A versenyt az is nagyban nehezítette, hogy a borok a világ bármely szegletéből érkezhettek, és bármilyen korúak lehettek, illetve bármilyen fajta szőlőből készülhettek. Az idei versenyen a szervezők például az óvilág borai mellett helyet adtak egy argentin, egy ausztrál és egy dél-afrikai tételnek is.

A magyar csapat 166 pontot ért el a versenyen és 12 pontos előnnyel aratott győzelmet a világ legjobb borfelismerői között.

Indirekt/Blikk