2023.02.01
Ignác
Kezdőlap Belföld Bedurvul az időjárás már a hétvégén

Bedurvul az időjárás már a hétvégén

A szombat hajnali köd napközben fokozatosan felszakadozik, de így is erősen felhős vagy borult, több helyen tartósan párás idő lesz a jellemző. Számottevő csapadék nem várható napközben, de a ködös tájakon szitálás, ónos szitálás fordulhat elő, illetve az éjszaka második felétől gyengébb esőre lehet számítani – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében.

Az OMSZ tíz megyére adott ki figyelmeztetést a tartós, sűrű köd miatt.

Aztán vasárnap hajnalban ismét sokfelé romlanak a látási viszonyok, köd, valamint rétegfelhőzet képződik, terjeszkedik, előbbi legnagyobb eséllyel a Dunától keletre. Szitálás, ónos szitálás, a keleti, északkeleti megyékben esetleg gyenge eső helyenként előfordulhat. A légmozgás többnyire gyenge vagy mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és +4 fok között alakul. Napközben javulnak a látási viszonyok, de kevés helyen süthet ki a nap, inkább rétegfelhős, párás idő lesz a jellemző. Estétől ismét többfelé képződhet köd. Helyenként előfordulhat szitálás, a Dunától keletre gyenge eső. Az északi, északkeleti szél a Dunántúlon néha megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 8 fok között valószínű.

Hétfőtől aztán beerősít a tél, az előrejelzés szerint a következő két hétben az átlagosnál hidegebb idő várható. Az első héten főként az északkeleti, keleti országrészben, míg nyugaton az ilyenkor jellemző hőmérsékleti viszonyoknak megfelelően alakul a hőmérséklet. Az azt követő héten már hazánk jelentős részén az átlagoshoz képest pár fokkal alacsonyabban alakul a hőmérséklet. És hogy mi az átlagos ebben az időszakban? Arra is választ kaptunk: Az országos átlagos maximumhőmérséklet az előrejelzett időszakban nagyjából 3,8 és 5,8 fok között, míg a minimumhőmérséklet -2,1 és 0 fok között szokott alakulni. Ehhez képest várhatóan 0 és -6 fok között lesz éjszaka, 1 és 5 fok között lesz a nappali hőmérséklet ezekben a napokban, helyenként hószállingózással, havas esővel megspékelve.