2024.03.05
Adorján, Adrián
Kezdőlap Címlap Novák Katalin megérkezett Zelenszkijhez

Novák Katalin megérkezett Zelenszkijhez

Novák Katalin éjszakai vonatútját követően megérkezett Kijevbe, hogy találkozzon Volodimir Zelenszkij elnökkel.

Az orosz-ukrán háború kitörése óta ez lesz a legmagasabb szintű látogatás a magyar állam részéről.

Tegnap az Index adta hírül, hogy Novák Katalin az ukrán elnök meghívására utazik Kijevbe Lengyelországon keresztül, Volidimir Zelenszkij meghívására. Vonattal utazott, az ATV tudomása szerint már odaért az ukrán fővárosba. A Sándor palota közlése szerint “a köztársasági elnök programjairól kellő időben adnak tájékoztatást”. Biztonsági okok miatt ez valószínű csak később történik meg.

Novák Katalin vélhetően többek között a kárpátaljai magyarokról is beszélni fog az ukrán elnökkel. A magyar államfő szívügyének tekinti a kint élő honfitársak sorsát, nemrég még kárpátaljai gyermekeket is fogadott a Sándor-palotában abból az alkalomból, hogy számukra és gyermekotthonokban élő társaik számára elindult az adománygyűjtés.

Korábban egyébként a magyar államfő is csatlakozott ahhoz a közleményhez, amelyben tizenegy országelnök elítéli az október 10-én Ukrajnát ért támadásokat. A közleményben elfogadhatatlannak nevezték, hogy az oroszok atommal fenyegetik a világot.

Nyáron, núnius 21-én Zelenszkij telefonon beszélt Orbán Viktor miniszterelnökkel Ukrajna európai integrációjáról, a háborús menekültek befogadásáról és a magyar–ukrán együttműködésről.

Akkor az ukrán elnök a Twitterén azt írta ki: meghívta a magyar miniszterelnököt Kijevbe.