2023.09.28
Vencel
Kezdőlap Belföld Barátja halálát okozta egy figyelmetlen sofőr

Barátja halálát okozta egy figyelmetlen sofőr

A Budakörnyéki Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen, aki az M5-ös autópályán gépkocsijával belerohant egy teherautóba és a baleset következtében egyik utasa életét vesztette.

A vádirat szerint az elkövető 2021 májusában, reggel az M5-ös autópályán Budapest felé hajtott autójával, amelyben rajta kívül még három személy utazott.

Az autópálya Újhartyán közelében lévő szakaszán ezzel egy időben karbantartási munkát végeztek. A munka biztosítására a leállósávban parkolt a karbantartók sárga színű, megkülönböztető jelzéssel ellátott, a forgalomterelésre rendszeresített teherautója. Annak platóján volt jól látható méretben és módon kihelyezve egy, az úton folyó munkára, a forgalom másik sávba történő terelésére és a sebesség 100 km/h-ra csökkentésére figyelmeztető tábla.

Az elkövető a figyelmetlensége miatt nem vette észre az álló karbantartó teherautót, pedig az mintegy 500 méteres távolságból észlelhető volt. Emellett a vádlott által vezetett autó sodródni is kezdett a leállósáv felé, amit az elkövető szintén nem korrigált.

Mindezek következtében a gépkocsi mintegy 100 km/h-s sebességgel nekiütközött a karbantartó autó bal hátsó részének.

A vádlott által vezetett autó az ütközés következtében gyakorlatilag szétszakadt. Az abban lévő összes személy megsérült.

Az elkövető anyósülésen utazó barátja a helyszínen életét vesztette. A hátsó ülésen utazó két személy közül az egyik tartós kómába zuhant, míg a másik is súlyos sérüléseket szenvedett.

A Budakörnyéki Járási Ügyészség az ügyben a járművet vezető férfi ellen halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat.