2022.01.18
Piroska
Kezdőlap Belföld Áll a bál: Fluor Tomi is kiakadt, amiért alig kapott jogdíjat

Áll a bál: Fluor Tomi is kiakadt, amiért alig kapott jogdíjat

Nincs jó dolguk a zenészeknek, ugyanis a járvány miatt a dalok játszása után fizetett jogdíjak összege is jelentősen csökkent.

Az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda korábban már közölte, hogy átlagosan negyedével csökken a hazai dalszerzők jogdíja a járvány miatt.

7682 magyar dalszerző fizetése azért csökkent, mivel a járvány miatt az Artisjus 2020-as bevételei is drasztikusan megváltoztak, mégpedig negatív irányba. A zenei alkotók idén összességében 2,2 milliárd forinttal kevesebb pénzt kaptak: tavaly még 8,612 milliárd forintot tudott magyar és külföldi szerzőknek folyósítani az Artisjus a két nagy felosztás során, idén viszont csak 6,48 milliárd forint érkezik a hazai és nemzetközi slágerek szerzőihez – írja az Index .

A dalszerzők között Fluor Tomi is számított arra, hogy idén kevesebb pénzt zsebel be, ám az összeg hidegzuhanyként érte.

Igazából én 30 százalékos kiesésre számítottam, így egy kicsit hidegzuhanyként ért a dolog, nem volt jó reggel erre kelni. De valójában nem lehet kire haragudni. Az a rossz az egészben, hogy a koncertek után, amelyek a járvány miatt elmaradtak, a jogdíj a zenészek második legfontosabb bevételi forrása, és most még egy láb ki lett rúgva. De mivel a vendéglátóhelyek is zárva voltak, sajnos, ez ezzel jár. Bízunk benne, hogy hamarosan elindulhatnak az élőzenés rendezvények, ötmillió beoltottnál már talán van rá esély– nyilatkozta Tomi, a Wellhello énekese, aki hozzátette: több olyan emberrel is beszélt, akinek sokat játszották a dalait, mégis 40-50 százalékos a kiesésük.