2022.11.28
Stefánia
Kezdőlap Belföld Ajjaj: máris cserélni kell a nemrég felújított 3-as metró üléseit

Ajjaj: máris cserélni kell a nemrég felújított 3-as metró üléseit

Máris javításra szorulnak a néhány éve beszerelt hármas metró újonnan gyártott ülései. Egy átlagos metróülésnek nem szabadna ilyen rövid időn belül leamortizálódni.

Vállalkozót keres a BKV a hármas metróvonalra néhány éve gyakorlatilag újonnan gyártott – hivatalosan korszerűsített – orosz metrókocsik üléseinek javítására, illetve cseréjére – tudta meg a Népszava.

A lap arról ír, hogy a kiírásban a tervezett mennyiségnél ugyan 1060 darab szerepel 24 hónapra, ám a magyarázó részben már az áll, hogy „ a megadott mennyiségek a korábbi felhasználási tapasztalatok alapján, 12 hónapra kerültek meghatározásra, ún. tapasztalati mennyiségek”, ami így azt jelenti, hogy minden kilencedik-tizedik ülést cserélni kell az alig néhány éves szerelvényeken.

Az ajánlattevőnek arra is kötelezettséget kell vállalnia, hogy a jótállás keretében felmerült hiba esetén legfeljebb 2 munkanapon belül garanciális hibaszemlét tart és a lehető leghamarabb elvégzi a javítást. A Népszava szerint azonban ha ezt a szerelvényeket gyártó orosz Metrowagonmashtól (MWM) is megkövetelték volna, illetve be is tartatnák, akkor erre a szerződésre vélhetőleg nem is lenne szükség, hiszen az MWM garancia keretében javítaná a megnyekkenő üléseket.

A lap felidézi, hogy az ülések repedése, törése már 2020-ban 34 kocsit, a flotta 15,31 százalékát érintette.

Ezen felül jelentés azt is megállapította, hogy az MWM általi első javítások nem vezettek eredményre, mivel a repedések a javítás után ismételten megjelentek. Az MWM erre az ülés gyártójának továbbította a garanciális probléma megoldásának feladatát. Vélhetőleg azóta is törik a fejüket. Miközben a budapesti metrón a „szúrós ülőlapok balesetveszélyesek lehetnek az utasokra nézve”.