2022.11.28
Stefánia
Kezdőlap Belföld 400 milliós kártérítést kaptak a veronai buszbaleset áldozatainak hozzátartozói

400 milliós kártérítést kaptak a veronai buszbaleset áldozatainak hozzátartozói

Egy millió eurós, azaz több mint 400 milliós kártérítést kaphatnak a veronai buszbaleset áldozatainak gyászoló hozzátartozói az olasz bíróságtól.

Mint ismert, 2017. január 20-án a franciaországi síelésből hazafelé tartó magyar diákokat és tanáraikat szállító busz Verona mellett az autópályán egy felüljáró oszloppillérének csapódott. A busz rögtön kigyulladt, tizennyolcan életüket vesztették. Időközben a túlélők és az áldozatok hozzátartozói számára a biztosítótársaság 1 milliárd 890 millió forint kártérítést és sérelemdíjat fizetett. De az elhunyt gyerekeket, családtagokat semmilyen pénz nem adhatja vissza nekik.

A busz sofőrjét, V. Jánost első fokon 12 év börtönre ítélték, és eltiltották a vezetéstől, a gyászoló családtagok pedig remélték, a büntetése mértékét nem fogják csökkenteni. Tavaly ősszel mondták ki a jogerős ítéletet az ügyben, amelynek értelmében V. János első fokon kiszabott 12 éves ítéletét a felére mérsékelték, vagyis a sofőrnek hat évet kell börtönben töltenie, amiért 2017 januárjában a Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjait és tanárait egy sítúráról hazahozó busszal 17 halálos áldozattal járó balesetet okozott.

Krizsány László, az egyik áldozat édesapja a Borsnak most V. János büntetésével kapcsolatban elmondta: némi vigaszt ad a lelkének, hogy a felelős végre börtönbe kerül.

Szendrei Endre, aki az egyik unokahúgát veszítette el a balesetben a lapnak elmondta, hogy:

Ha lehetőségem lenne vele négyszemközt beszélni, talán annyit mondanék neki, hogy nézzen végre szembe a tettével, és annak következményeivel. Sok ember életének véget vetett, és sokakét tönkretette.

A következő tárgyalást novemberre tűzték ki. Szendrei elmagyarázta, a folyamat végén azt is megállapítják, hogy a tragédiáért milyen arányban felelős V. János, illetve az autópálya. A bíróság személyre szabottan fogja megállapítani a kártérítés mértékét. Ugyanazon elhunyt után többen is kapnak pénzt, hozzátette, hogy figyelembe veszik a rokonsági fokot.

  • Teljesen máshogy kezelik azt, aki a gyermekét, az unokáját, a testvérét, vagy éppen a szülőjét vagy házastársát veszítette el, mint ahogy azt is figyelembe veszik, hogy valakinek az egyetlen gyermeke hunyt el, vagy például a több gyermeke egyike – magyarázta el a gyászoló nagybácsi.

A lap arról is ír, hogy az ügynek még mindig nincs vége, hiszen az autópálya illetékesei elleni büntetőügy még mindig folyamatban van. Ha ez is lezárul, akkor tudnak majd az elhunytak hozzátartozói, illetve a sérültek kártérítést követelni.

Massimiliano Scaringella, olaszországi ügyvéd elárulta, hogy az olasz gyakorlat szerint a hozzátartozóknak egymillió eurót (hétfői árfolyamon 406 millió forintot) ítélhet meg a bíróság.

A kártérítéstől külön kezelendő a biztosítási összeg. A sérültek, illetve az elhunytak hozzátartozói, illetve a sérültek azt a pénzt már egy évvel ezelőtt megkapták, összességében mintegy 1,8 milliárd forintot.