KezdőlapCímlapIzrael folytatja a kétfrontos háborút

Izrael folytatja a kétfrontos háborút

Az izraeli hadsereg (IDF) folytatja a kétfrontos háborút Libanonban az Iránból támogatott síita Hezbollah milícia és a Gázai övezetben az iszlamista Hamász terrorszervezet ellen.

Az izraeli légierő több mint 230 célpontot lőtt a Gázai övezetben és Libanonban az elmúlt napon a katonai szóvivő szerint. Ebből 185 légicsapást a Hezbollah ellen intéztek, 45-öt pedig a Hamász ellen. Fegyvereseket, megfigyelőállásokat, rakétavetőket és fegyverraktárakat vettek célba.

Az IDF elmondása szerint lerombolta a Hezbollah egyik, Libanonból Izrael területére belépő alagútját. A húsz méter hosszú alagútnak nem volt kijárata izraeli területre, de mintegy tíz méterrel áthaladt az ENSZ által elismert határvonalon a libanoni Marvahin falu közelében, közvetlenül az izraeli Zarit faluval szemben.

Izraeli katonai értékelések szerint ez az alagút nem jelentett veszélyt. Körülbelül két éve kezdték építeni, és azóta Izraelből figyelemmel kísérték a munkálatokat anélkül, hogy felfedték volna a Hezbollahnak, hogy tudomásuk volt róla. Az izraeli csapatok átkutatták az alagutat, fegyvereket találtak benne, köztük robbanóanyagokat és páncéltörő rakétákat.

A légvédelem figyelmeztető szirénái is megszólaltak az ország északi részén, Galileában és a Haifától délre eső Saron-vidéken. Az IDF közlése szerint Libanonból indított rakétákra figyelmeztettek, melyeket elfogtak, vagy lakatlan területen csapódtak be.