2022.10.04
Ferenc
Kezdőlap Címlap Engedélyt kapott a világ első DNS-alapú koronavírus elleni vakcinája

Engedélyt kapott a világ első DNS-alapú koronavírus elleni vakcinája

Indiában jóváhagyták a világ első, koronavírus elleni DNS-alapú vakcináját, írja a BBC. A ZyCoV-D vakcinát gyártó Cadila Healthcare előzetes tanulmánya szerint ez a DNS-alapú koronavírus elleni védőoltás a beoltottak 66 százalékánál előzte meg a tüneteket okozó megbetegedést.

A ZyCoV-D-t több mint 50 központban, 28 000 önkéntes bevonásával tesztelték Indiában, és a szerből ezer adagot 12 és 18 év közöttieknek adtak be. A tervek szerint Indiában évente 120 millió adagot gyártanának belőle és ez az első olyan oltás az országban, amit egy eldobható, tű nélküli injektorral adnak be.

Az mRNS-vakcinákhoz – mint például a Pfizer vagy a Moderna – hasonlóan a DNS-vakcina is megtanítja a szervezetet arra, hogyan védekezzen a vírus ellen. A ZyCoV-D plazmidokat, vagyis DNS-gyűrűket tartalmaz, amelyeket a bőr két rétege közé juttatva adnak be. Ezek a plazmidok információkat hordoznak a tüskefehérje előállításáról, így alakítva ki a szervezet számára védelmet a koronavírussal szemben.

Ez lett az első olyan DNS-alapú vakcina, amit emberi használatra is engedélyeztek, korábban ilyen típusú vakcinákat csak állatoknál használtak. Az Egyesült Államokban egyébként közel 160 különböző DNS-vakcinát tesztelnek, a legtöbbet rákos megbetegedések, a vakcinák harmadát pedig a HIV kezelésére szánják.

Indirekt/Blikk