2021.10.24
Salamon
Kezdőlap Címlap Viszlát, nyár: nyakunkba zuhan ma az ősz

Viszlát, nyár: nyakunkba zuhan ma az ősz

Igazi őszies idővel indult a hét: az időjárás-előrejelzés szerint felhős hétfő vár ránk, helyenként pedig csapadékra is számíthatunk.

Hétfőn délelőtt és délután felhős vagy borult lesz az ég, főleg késő délutántól kezd egyre szakadozottabbá válni a felhőzet. Hozzávetőlegesen a Sopron-Békéscsaba vonaltól délre többfelé várható eső, zápor, de délutánra fokozatosan gyengül, ezzel együtt kelet, délkelet felé helyeződik a csapadékzóna, estére el is hagyja az országot. Máshol elvétve lehetnek rövid életű záporok. Az északias szél nagy területen élénk, néhol erős lesz.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 19 fok között várható, a tartósan borult, csapadékos tájakon lesz a hűvösebb. A déli tájakon – például Szeged, Békéscsaba és Pécs környékén – 13-14 fokra számíthatunk, míg északon – például Győrben, Tatabányán vagy Egerben – akár 19 fok is lehet. Késő estére általában 8 és 14 fok közé hűl le a levegő.

Hétfő éjszaka az ország északkeleti harmadában, valamint a nyugati megyékben több felhő maradhat, a köztes területeken derült vagy gyengén felhős lesz az ég. Számottevő csapadék már nem várható. Hajnalban néhol pára- és ködfoltok előfordulhatnak. A légmozgás többnyire gyenge vagy mérsékelt marad. Hajnalra általában 5 és 11 fok közé csökken a hőmérséklet, de a hidegre érzékeny területeken akár 2, 4 fok is lehet.

Kedden napközben gomolyfelhők képződnek, amelyek időszakosan jobban összeállhatnak és takarhatják a napot. Számottevő csapadék nem valószínű, legfeljebb néhol lehet futó zápor. Az északias szél helyenként megélénkül. A csúcsérték 14, 19 fok között várható.

Éjszaka észak felől változó mennyiségű és vastagságú felhőzet érkezik, amely szerda napközben egyre nagyobb területen szakadozik, csökken. Északkeleten, keleten néhol gyenge eső nem kizárt. Hajnalban pára- és ködfoltok előfordulhatnak. Az északias szél helyenként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 6 és 11 fok között alakul, de a hidegre hajlamos helyeken 4, 5 fok is lehet. Délutánra 13, 19 fok közé melegszik fel a levegő.

Csütörtökön napos, gomolyfelhős idő valószínű. A napsütést a délutáni órákban több gomolyfelhő zavarhatja, de csapadék akkor sem várható. Hajnalban pára- és ködfoltok előfordulhatnak. A délire forduló szél helyenként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 5, 11 fok között alakul, de a hidegre érzékeny helyeken 3, 4 fok is lehet. A csúcshőmérséklet 16, 21 fok között várható – számolt be az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Pénteken a napos időt követően északnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, ezzel együtt a csapadék kialakulási esélye is növekszik. A déli, délkeleti, majd a nyugatira, északnyugatira forduló szelet élénk, néhol erős lökések is kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6, 12 fok között alakul. A maximum-hőmérséklet 17, 24 fok között valószínű.