2022.01.26
Paula, Vanda
Kezdőlap Címlap Vigyázat: ma már sok helyen hó eshet

Vigyázat: ma már sok helyen hó eshet

A lehulló hó különösen síkvidéken (200-250 m alatt) olvadni fog, emiatt a várható hó mennyiségében még nagy a bizonytalanság.

Pénteken túlnyomóan borult időre számíthatunk, legfeljebb estétől vékonyodhat, szakadozhat kissé a felhőzet – írja a met.hu. Délnyugat felől egy kiterjedt csapadékzóna éri el hazánkat, amely csak lassan vonul észak felé. A Dunántúlon kiadósabb csapadékra van kilátás. Az eső mellett előbb Sopron és az Alpokalja térségében, később a Dunántúl nyugati és északi részein, a Bakonyban, illetve az Északi-középhegység magasabban fekvő helyein havas eső, havazás is előfordulhat.

A reggeli órákban előbb az északnyugati, nyugati határ térségében válthat át a csapadék halmazállapota havas esőre, hóra (a Kőszegi- és a Soproni-hegységben esetleg átmeneti ónos eső sem kizárt), majd napközben a Dunántúl nyugati, északnyugati részén egyre többfelé hullhat vizes, tapadó hó (síkvidéken is jócskán növekszik ennek az esélye). A délutáni, esti órákban már a Dunántúli- és az Északi-középhegység magasabb csúcsain is lehet havazásra számítani, majd késő este a csapadékzóna észak felé távozik térségünkből. A lehulló hó különösen síkvidéken (200-250 m alatt) olvadni fog, emiatt a várható hó mennyiségében még nagy a bizonytalanság. A valószínűbb forgatókönyvek szerint a Dunántúl nyugati, északnyugati részén, síkvidéken általában lepel – 3 cm közötti hóréteg is kialakulhat (ahol a lehulló hó megmarad). A több hó az Alpokalján valószínű, a Kőszegi- és a Soproni-hegységben akár a 10 cm-t is meghaladhatja a várható hó mennyisége, emellett a Bakony magasabb részein is létrejöhet 5-10 cm-nél vastagabb friss hóréteg.

A délkeleti, a Nyugat-Dunántúlon az északnyugati szelet kísérhetik élénk, helyenként erős lökések, majd délutántól egyre nagyobb területen nyugatira, délnyugatira fordul a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 1-9 fok között várható, északnyugaton számíthatunk az alacsonyabb értékekre. Késő estére -1 és +7 fok közé csökken a hőmérséklet.

Egy kisebb szünet után hajnaltájt délen, délkeleten ismét számíthatunk esőre, míg nyugaton vegyes csapadék valószínű, ott átmeneti ónos eső is előfordulhat. A nyugati, délnyugati szél fokozatosan veszít erejéből, a Tiszántúlon lesz legtovább élénk a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és +5 fok között valószínű.

Éjszaka erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd egyre nagyobb területen szakadozottabbá válik a felhőtakaró, szombaton napközben általában közepesen vagy erősen felhős idő várható. Miután a csapadékzóna észak felé távozik, dél felől újabb vonul észak felé (nagyrészt esőre számíthatunk, de a Dunántúl északi és nyugati tájain, valamint az északi hegyek magasabb csúcsain van kevés esély átmeneti havas esőre, hóra). Napközben szórványos jelleggel fordulhat elő eső, zápor. A lehulló hóréteg gyorsan olvad majd. A délkeleti szelet helyenként élénk lökések kísérhetik. A délutáni órákban 2-12 fok között alakul a hőmérséklet, északon, északnyugaton lesz a hidegebb, délkeleten az enyhébb idő.

Vasárnap is általában erősen felhős vagy borult lesz az ég. Délelőtt az Alföldön lehet szűrt napsütés, de később kisebb körzetekben másutt is lehetnek rövid, átmeneti felszakadozások. A nyugat felől átvonuló csapadékzónából sokfelé esőre számíthatunk. Napközben a Dunántúl nyugati és északi megyéiben van esély halmazállapot-váltásra, később az északi hegyekben is. A déli, majd az északnyugatira, nyugatira forduló szél sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik. A legalacsonyabb őmérséklet -1 és +7, a legmagasabb 3-14 fok között valószínű, északnyugaton valószínű a hidegebb, délkeleten az enyhébb idő.