2022.05.19
Ivó, Milán
Kezdőlap Címlap Vigyázat: az ország északi részére riasztást adtak ki ónos eső miatt

Vigyázat: az ország északi részére riasztást adtak ki ónos eső miatt

Ma reggel az emberek által leginkább rettegett és gyűlölt csapadékra kell készülni több járásban.

Főként a Duna-Tisza közén, illetve a Dunántúl keleti, délkeleti részén helyenként sűrű, zúzmarás köd várható, de napközben javulnak a látási viszonyok. Reggel Észak-Magyarországon helyenként kis mennyiségű ónos eső előfordulhat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat a tartós, sűrű köd miatt hét megyére (Nógrád, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Fejér, Tolna), az ónos eső miatt pedig Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést. Ezen belül is ónos eső miatti riasztás tizenegy járásra érvényes, amelyek a következők: a balassagyarmati, szécsényi, salgótarjáni, ózdi, kazincbarcikai, putnoki, edelényi, szikszói, encsi, gönci és sátoraljaújhelyi.

Csütörtökön többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég. Általában javulnak a látási viszonyok, máshol viszont tartósan ködös idő várható. Néhol jelentéktelen szitálás, gyenge eső, reggel északkeleten átmenetileg ónos eső is előfordulhat. Az északnyugati, északi szél az Észak-Dunántúlon megerősödik, másutt mérsékelt marad a légmozgás. A csúcshőmérséklet általában 1-5 fok között valószínű, de a szeles Észak-Dunántúlon 6-8 fok is lehet. Késő estére -2 és +6 fok közé hűl le a levegő.

Csütörtök estétől az észak felől érkező hidegfront hatására egyre nagyobb területen oszlik fel a felhőzet, ugyanakkor a keleti tájakon még hajnalban is erősen felhős vagy borult lehet az ég. Legfeljebb jelentéktelen eső fordulhat elő néhol. Az északnyugati szél a Dunántúlon élénk, helyenként erős marad, míg másutt jellemzően mérsékelt lesz a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -5 és +5 fok között alakul, a szeles Dunántúli tájakon lesz fagymentes az éjjel.

A budapesti időjárás: jobbára erősen felhős vagy borult lesz az ég, de legfeljebb csak jelentéktelen, gyenge eső alakulhat ki. Mérsékelt marad a légmozgás. A hőmérséklet kora délután és késő este egyaránt 2-3 fok körül alakul.