KezdőlapCímlapRossz hír: egy gombafaj eltüntetheti a banánt a föld színéről

Rossz hír: egy gombafaj eltüntetheti a banánt a föld színéről

Megtörténhet. Bár biztosat nem tudni, a gyanú szerint Kolumbiában felbukkanhatott a banángyilkos fuzáriumgomba. Ha valóban ez a helyzet, az a banántermelésre és a banánárakra is hatással lehet.

A legnagyobb banánexportőrök közé tartozó dél-amerikai országban megjelenhetett a fuzáriumbetegség TR4-es verziója – írja a Science című tudományos folyóirat. Egyelőre még folynak a vizsgálatok, hogy valóban a fuzárium támadta-e meg a kolumbiai ültetvényeket, a szakértők szerint mindenesetre komolyan kell venni a dolgot. A vizsgálatok idejére a gyanús banánültetvényeket karanténba zárták.

A fuzárium régóta problémát jelent a globális banánágazatban: ez a betegség tüntette el az ötvenes években leginkább elterjedt, Gros Michel névre keresztelt banánfajtát, az elmúlt években pedig a világ banánfogyasztásának döntő részét adó Cavendish fajtát vette célba. 2014-ben az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint a fuzárium 100 millió dolláros kárt okozott, miután több száz hektár banánültetvényen pusztított.

Elektronmikroszkóp alatt az „elkövető”: A Fusarium egy talajlakó gomba, a banánt a gyökerein keresztül fertőzi meg, majd bekerül a szállítószöveteibe, és eltömi az edénynyalábokat, így a növénynek megszűnik a keringése. A Fusarium oxysporum a banán esetében hosszú ideig a talajban él, a spórái a gyökér közelében szóródnak szét (a gyökerek által kibocsátott kémiai vegyületek vonzzák őket a növényhez). A gomba „alattomosan” felszívódik a gyökereken keresztül, szálai behatolnak az edénynyalábokba, és onnan végzik el pusztító munkájukat. Amikor elérik a kritikus sűrűséget a szállítóedényekben, rövid idő alatt elpusztítják a növényt. Képforrás: profimedia
Elektronmikroszkóp alatt az „elkövető”. A Fusarium egy talajlakó gomba, amely a banánt a gyökerein keresztül fertőzi meg, majd bekerül a szállítószöveteibe, és eltömi az edénynyalábokat, így a növénynek megszűnik a keringése. A Fusarium oxysporum a banán esetében hosszú ideig a talajban él, a spórái a gyökér közelében szóródnak szét (a gyökerek által kibocsátott kémiai vegyületek vonzzák őket a növényhez). A gomba „alattomosan” felszívódik a gyökereken keresztül, szálai behatolnak az edénynyalábokba, és onnan végzik el pusztító munkájukat. Képforrás: profimedia

A fuzárium (latin nevén Fusarium) egy mikroszkopikus, penészjellegű gombanemzetség neve. Ez okozza a fuzáriumbetegséget, amely a trópusi és szubtrópusi vidékeken leginkább a banánfákra támad. Panama-betegségként is ismert, mert először Panamában mutatták ki, 1890-ben. A betegség a gyökereken keresztül támadja meg a fákat, eltömíti az edénynyalábokat, megszüntetve a növény keringését, ezáltal pedig rövid idő alatt elpusztítja azt. Ha a növény hervad, s levelei előbb halvány, majd élénkebb sárgára színeződnek, az a fuzárium jelenlétére utalhat. Ez a növénybetegség nem csak a banánt veszélyezteti, hiszen megjelenhet a búzában, a rozsban és a kukoricában.

A fuzáriumgomba toxinjai komoly betegségeket okozhatnak, ha a gabonaféléken keresztül belekerülnek az élelmiszerláncba. Legrosszabb esetben akár daganatos megbetegedések előidézői is lehetnek, de veszélyesek a májra és a vesére is.

A fuzárium azért is jelent komoly gondot, mert nehéz ellene védekezni. A gombaölő szerek hatástalanok, ha pedig megjelent a talajban, szinte lehetetlen kimutatni. Amennyiben kiderül, hogy valóban a fuzárium támadta meg az adott növényt vagy ültetvényt, azonnal le kell állítani a termesztést, és karantént kell létrehozni. A fertőzött növényeket pedig nem szabad kivágni, azokat fel kell égetni.

Mindenki szereti! Kár lenne érte, de a legnagyobb probléma, hogy a betegséget nem lehet gombaölő hatású szerekkel (fungicidekkel) legyőzni, a talajból ráadásul szinte lehetetlen kimutatni a fuzáriumot. A szakirodalom szerint a fertőzött területeken szabályos karantént kell létrehozni: le kell állítani a banántermesztést, fertőtleníteni kell az összes érintett állatot, embert, gépet. Képforrás: profimedia

A Science cikke is megemlíti, a kutatók világszerte dolgoznak azon, hogy megtalálják, kifejlesszék az úgynevezett fuzáriumrezisztens növényeket, így a gombától védett banánfajtát is. A Taiwan Banana Research Institute (TBRI) kutatóinak a Grande Naine Cavendish fajta szövettenyészetéből sikerült nemesíteni egy vonalat a Cavendish fajtából GCTCV 119 kódjelzéssel. A rövidítés első két betűje a „Giant Cavendish” (Óriás Cavendish) fajtanevet jelöli. A vizsgálatok szerint ez a hibrid ellenálló volt a fuzáriummal szemben, ugyanakkor kisebb a hozama és hosszabb idő alatt érik meg, mint a fuzáriumra érzékeny banánok.