2024.02.23
Alfréd
Kezdőlap Címlap Ha napsütésre vágyik, utazzon el: itthon havazni fog

Ha napsütésre vágyik, utazzon el: itthon havazni fog

A mai napon többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, némi napsütés inkább csak az Alföldön lehet. Délutánra keleten átmenetileg megszűnik a csapadék, ugyanakkor reggeltől nyugat felől érkezik is a következő csapadékhullám. Ez utóbbiból sokfelé kell esőre számítani, késő délutántól, estétől a Dunántúlon már átválthat a halmazállapot havas esőre, hóra is.

Összességében nagy területen gyűlhet össze jelentős mennyiségű csapadék. Elsősorban az Alföld délkeleti részén kísérhetik erős lökések a délies irányú szelet, amely másutt egyre nagyobb területen északnyugatira fordul. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 7 és 14 fok között várható, de a naposabb a délkeleti tájakon 15 fok fölötti, míg északnyugaton, nyugaton 5 fok alatti értékek is előfordulhatnak. Késő estére 0 és 9 fok közé csökken a hőmérséklet, hasonló eloszlásban.

A budapesti időjárás: általában többé-kevésbé zárt felhőzet borítja az eget. Délelőtt csapadék még nem várható a térségben, majd a kora délutáni óráktól kezdve elered az eső, ekkor akár jelentős mennyiség is hullhat. Napközben időnként megélénkül a délkeleti szél, amely a délutáni, esti órákban északnyugatira fordul.

Hétfőn délelőttre, a déli órákra fokozatosan megszűnik a csapadék: az esőt a keleti országrészben is egyre nagyobb területen váltja havas eső, havazás. Az összefüggő felhőzet napközben szakadozik, és általában felhőátvonulásokra lehet számítani hosszabb-rövidebb napos időszakokkal, néhol előfordulhatnak hózáporok.

Kedden a felhőátvonulások mellett több-kevesebb napsütés valószínű, majd napközben északnyugat felől egyre inkább növekszik, vastagszik a felhőzet. A nap első felében legfeljebb néhol lehet záporos csapadék, majd növekszik a csapadékhajlam. Északon, északkeleten elsősorban hó, míg délnyugat felé haladva már inkább havas eső, eső valószínű. A nyugati, északnyugati szél egyre nagyobb területen délnyugatira fordul, több helyen élénk, erős lökések is lesznek. Hajnalban általában 0, -6 fokot mérhetünk, de a szélvédett fagyzugokban -7, -10 fokig is süllyedhet a hőmérséklet. Délután 3, 7 fok lesz a jellemző.

Szerdán többnyire erősen felhős vagy borult ég lesz a jellemző, majd a nap második felében délnyugat felől szakadozik, csökken a felhőzet. Több, majd napközben már egyre kevesebb helyen van esély csapadékra. Általában eső várható, legfeljebb északkeleten lehet eleinte havazás. A nyugati, délnyugati szelet élénk, helyenként erős lökések kísérik. A hőmérséklet hajnalban -4, +4, délután 4, 12 fok között valószínű.

Csütörtökön erősen megnövekszik a felhőzet, beborul az ég. Egyre többfelé várható eső, halmazállapot-váltás elsősorban a hegyekben lehet. A délnyugatiról északnyugatira forduló szél megélénkül, helyenként meg is erősödik. A hajnali 0, +6 fokról, délutánra 5, 11 fok közé melegszik a levegő.

Pénteken túlnyomóan borult lesz az ég, majd szakadozik a felhőzet. A frontális csapadékzóna levonul, ezt követően néhol lehetnek hózáporok. Az északnyugati szél többfelé lesz erős. A minimum hőmérséklet -4 és +4, a maximum 3 és 7 fok között várható.