2022.05.26
Evelin, Fülöp
Kezdőlap Címlap Egyre nő a tongai vulkánkitörés halálos áldozatainak száma

Egyre nő a tongai vulkánkitörés halálos áldozatainak száma

A sérültek pontos számát egyelőre még mindig nem tudni. Szakértők szerint a kitörésnek hosszantartó hatásai lesznek a helyi korallzátonyokra, partvidékekre, és a térség halászati övezeteire, nem utolsósorban a savas eső miatt.

Az összes lakóház megsemmisült a Tongához tartozó egyik kisebb szigeten a vulkánkitörés, illetve az annak nyomán keletkező szökőár következtében – ismertette kedden a nuku’alofai kormány.

A csendes-óceáni szigetországban időközben háromra nőtt a megerősített halálos áldozatok száma: egy 65 éves nő Mango és egy 49 éves férfi Nomuka szigetén vesztette életét, illetve a napokban megtalálták egy Angela Glover néven azonosított brit állampolgár holttestét a főszigeten, Tongatapun. A sérültek pontos számát egyelőre nem tudni.

A tengerfenéken futó távközlési kábel elszakadása miatt összeomlott a kommunikációs hálózat, így a kárfelmérésben a hatóságok egyelőre jobbára új-zélandi és ausztrál katonai repülőgépek felderítő repüléseire kénytelenek hagyatkozni.

Siaosi Sovaleni tongai miniszterelnök hivatala szerint Mango szigetén, ahol nagyjából ötvenen laknak, megsemmisült minden lakóépület. Fonoifua szigetén mindössze két épület maradt meg, s Namukán is kiterjedt pusztítás nyomait lehet látni a légifelvételeken.

A kormányfői hivatal tájékoztatása szerint 15 méteres szökőár söpört végig a Hunga-Tonga-Hunga-Ha’apai tűzhányóhoz közelebb fekvő Ha’apai szigetcsoporton, ahová Mango és Nomuka is tartozik, illetve Tongatapu nyugati partvidékén. A katasztrófa sújtotta térségekben élő, és a szigetek magaslataira menekült embereket átmeneti szálláshelyekre evakuálják.

Curtis Tu’ihalangingie, Tonga nagykövet-helyettese Ausztráliában a Reuters brit hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy az új-zélandi légierő által készített felvételek riasztó jeleneteket mutatnak Mango és Atata szigeteken.

Az emberek pánikba estek, menekülnek, és eközben sebesüléseket szereznek. Lehetnek még további halálos áldozatok, és mi csak imádkozhatunk, hogy ne így legyen– mondta a diplomata.

A szigeteket egyébként változatlanul vastag hamuréteg fedi. Szakértők szerint a kitörésnek hosszantartó hatásai lesznek a helyi korallzátonyokra, partvidékekre, és a térség halászati övezeteire, nem utolsósorban a savas eső miatt. A szigetország fő repülőtere, a Fua’amotu nemzetközi repülőtér, bár sértetlen maradt, a hamu miatt továbbra sem használható, s ez komoly akadályt jelent a segélyszállítmányok célba juttatása szempontjából.

A harminc éve nem tapasztalt hevességű, szombaton történt vulkánkitörés következtében jelenleg a legfőbb gondot továbbra is a levegő minősége és a tiszta ívóvíz jelenti a vulkanikus hamu miatt. A helyi vezetés ezért még vasárnap arra szólította fel a lakosságot, hogy viseljen maszkot és lehetőleg palackozott vizet fogyasszon.

Műholdas felvételek tanúsága szerint a tűzhányó kürtője összeomlott, s ezzel eltűnt a vízszint fölé türemkedő részének jelentős hányada – ismertette kedden az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA).

Ruben Ramirez perui környezetvédelmi miniszter egyébként kedden azt közölte, hogy a latin-amerikai ország partvidékének mintegy kétkilométeres partszakaszát olajszennyeződés érte. Az üzemanyag olyan hajóból szivárgott ki, amelyet megrongált a vulkánkitörés nyomán keletkezett szökőár.