2023.09.26
Jusztina
Kezdőlap Címlap Döbbenetes: 30 év múlva eltűnhet a kávé a bolygóról

Döbbenetes: 30 év múlva eltűnhet a kávé a bolygóról

A klímaváltozás következtében az emberek milliárdjai által imádott fekete nedű hamarosan luxuscikké válhat, vagy akár örökre el is tűnhet az életünkből.

A globális felmelegedés fokozatosan megváltoztatja a Föld klímáját, hőmérsékletet és a csapadékviszonyokat, ami egyes kutatások szerint ahhoz vezet, hogy 2050-re felére csökken a kávétermesztésre alkalmas földek száma. Ha pedig a tendenciák folytatódnak, 2080-ra végleg eltűnhet a kávé a boltok polcairól.

Ugyan több mint százféle kávécserje és kávébab létezik, a kávé (Coffea) nemzetség fajtáiból mindössze kettőt fogyaszt az emberiség: az arabicát (Coffea arabica) és a robusztát (Coffea canephora). Az arabica adja a 100 milliárd dolláros világpiac háromnegyedét, ám ez a fajta 900 méteres tengerszint feletti magasság alatt nem terem meg, és a legjobban 1000–2000 méter közötti magasságokban érzi otthon magát. Az ideális környezet számára a termékeny vulkanikus talaj, a bőséges és egyenletes csapadék, valamint a 15-24 Celsius-fok közötti hőmérséklet. A klímaváltozás miatt ennek a fajtának a hagyományos termőterületei már most fogynak.

A robuszta egy ellenállóbb, igénytelenebb fajta, jól tűri a hűséget és a nagy páratartalmat, és még a 900 méter alatti trópusi síkságokon is jól elvan, emiatt olcsóbb is és az arabicával ellentétben nem a világ kávétermésének felét adó Brazíliában és Vietnámban termesztik, hanem például Nyugat-Afrikában és Indonéziában.

Az arabicát és a robusztát is a kávérozsdagomba, illetve a kávészú támadja, melyek a melegedő klíma hatására könnyeben terjednek. Az előbbi a kávécserjék élénk zöld leveleit barnává színezi, utóbbi pedig befúrja magát a termésbe és ott rakja le petéit.

Kávénemesítő kutatók most lázasan keresik az arabica alternatíváját, és a World Coffee Research nevű, kávévállalatok által finanszírozott nonprofit szervezet több mint harminc fajta ellenálló képességét vizsgálja, eddig nem túl sok eredménnyel. Ha a kávévállalatoknak és termesztőknek nem sikerül a közeljövőben olyan fajtát kinemesíteniük, ami elviseli a változó éghajlati körülményeket, és ellenáll a pusztító kártevőknek, akkor az embereriség hamarosan kénytelenek lesz más élénkítőszerek után nézni, vagy ráfanyalodni a háborús idők pótkávéjára, a cikóriára.