2021.11.27
Virgil
Kezdőlap Címlap Berobban a tél: köd, mínuszok és havazás jön

Berobban a tél: köd, mínuszok és havazás jön

Fokozatosan hidegebb lesz a következő napokban, a hét közepén néhol mínusz 9 fok is lehet, de nappal sem éri el az 5 fokot a csúcshőmérséklet. Többször várható köd, akár ónos szitálás. A csapadék jellemzően eső lehet, de hószállingózás is elképzelhető – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Hétfőn túlnyomóan borult, párás idő várható és napközben a legtöbb helyen javulnak ugyan a látási viszonyok, de néhol tartósan ködös idő várható. Délutántól helyenként előfordulhat eső, emellett a ködös tájakon szitálás. Késő este északnyugat felől elkezdődik a felhőzet csökkenése. Az északi szél előbb a Dunántúl nyugati részén, estétől már a Tiszántúlon is megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 5-10 fok között várható, késő estére 1-7 fokra hűl le a levegő. A sűrű köd miatt elsőfokú figyelmeztető előrejelzést adott ki az OMSZ a fél országra.

Kedden hajnalban lehetnek ködfoltok. Reggelig délnyugaton néhol előfordulhat kisebb eső, de egyébként számottevő csapadék nem valószínű és az ország nagy részén több órára kisüt a nap. A hőmérsékleti minimumok mínusz 6 és plusz 5 fok között alakulnak, az Északi-középhegység szélvédettebb völgyeiben lesz hidegebb. A maximumok 5-10 fok között lesznek.

Szerdán inkább csak az északkeleti országrészben maradhatnak felhős, párás körzetek, egyébként általában több órára kisüt a nap. Estétől ismét egyre nagyobb területen leszáll a köd. Számottevő csapadék nem valószínű. Hajnalra mínusz 9 és plusz 1 fok közé hűl le a levegő. Délután 4-9 fok közötti csúcsok várhatók.

Csütörtökön hosszabb napsütés elsősorban a középső és a délkeleti országrészben valószínű. Számottevő csapadék nem várható, de szitálás előfordulhat. Hajnalban északkeleten elvétve ónos szitálás, jelentéktelen hószállingózás sem teljesen kizárt. Sokfelé élénk, az Észak-Dunántúlon néhol erős lesz a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 8 és plusz 2, a legmagasabb 4-12 fok között alakul, északkeleten lesz a hidegebb idő.

Pénteken összefüggő csapadékzóna érheti el az országot. Több helyen megélénkül, néhol megerősödik a szél. A leghidegebb órákban mínusz 4 és plusz 5 várható, délután 4-12 fokig melegszik a levegő.

Szombaton és vasárnap is több helyen előfordulhat eső, záporeső. Vasárnap lehet néhol napsütés. Szombaton hajnalban mínusz 3 és plusz 5, a délutáni órákban 4-11 fok közötti értékek várhatók. Vasárnap a minimumok mínusz 3 és plusz 7, a maximumok 4-10 fok között alakulnak – olvasható az előrejelzésben.