2023.09.29
Mihály
Kezdőlap Címlap Az utolsó nyári hétvégén esernyőre lesz leginkább szükségünk

Az utolsó nyári hétvégén esernyőre lesz leginkább szükségünk

Borult, esős időre kell számítanunk az elkövetkezendő napokban, a riasztást is kiadták.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint szombaton az ország északnyugati harmadát leszámítva fokozatosan beborul az ég, és délutántól egyre többfelé elered az eső, de az északkeleti országrészben inkább csak estétől várható kiterjedtebb csapadék. Az északnyugati megyékben, és délutánig az ország déli felének kivételével másutt is a többórás napsütés mellett gomolyfelhők képződnek, amelyekből elszórtan alakulhatnak ki záporok, az északnyugati határ mentén egy-egy zivatar sem kizárt. A légmozgás többnyire mérsékelt marad, maximum egy-egy élénk lökése lehet a délnyugati szélnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 19 és 23 fok között alakul. Késő estére 12, 16 fokig hűl le a levegő.

Szombatra eső miatt Békés és Csongrád-Csanád megyére adtak ki elsőfokú riasztást, azonban a zivatarok miatt már három megyében van érvényben elsőfokú figyelmeztetés.

Vasárnap erőteljes gomolyfelhő-képződés és sok magasszintű felhő mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Szórványosan alakul ki záporeső, néhol zivatar is lehet. A északnyugati szél sokfelé megélénkül, zivatar térségében erős vagy viharos széllökések is lehetnek. A csúcshőmérséklet 17 és 23 fok között várható. Vasárnapra már a fél országra adtak ki elsőfokú riasztást a zivatarok miatt.

Hétfőn északon várható a több felhő, délen többórás napsütésre számíthatunk. Északon szórványosan, délen helyenként valószínű zápor, zivatar. A nyugati, délnyugati szél sokfelé megélénkül, zivatar térségében erős lökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 24 fok között várható.

Kedden a több-kevesebb napsütés mellett többnyire erőteljes gomolyfelhő-képződésre van kilátás, emellett sok lesz a magasszintű felhő is. Több helyen kell záporesőre, elszórtan zivatarra számítani. Sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik a délnyugati, nyugati szél. Hajnalban 8, 14, a legmelegebb délutáni órákban jellemzően 19, 25 fokot mérhetnek. Bár hétfőre nem adtak ki egy megyére sem riasztást, kedden újra lehet zivatarokkal számolni, több megyére is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Szerdán erőteljes gomolyfelhő-képződésre és sok magasszintű felhőre számíthatunk, inkább csak rövid napos időszakok lehetnek. Több helyen várható zápor, elszórtan zivatar. Megélénkül, helyenként megerősödik a nyugati, északnyugati szél. Hajnalban 8, 15, a legmelegebb délutáni órákban 18, 23 fok lehet a jellemző.