2022.12.03
Ferenc, Olívia
Kezdőlap Címlap Télre elmenekül Kanadából Varnus Xavér

Télre elmenekül Kanadából Varnus Xavér

Télire otthagyja Kanadát Varnus Xavér. Az egész világon elismert magyar orgonaművész közel négy éve költözött az észak-amerikai országba, amelynek 1984 óta állampolgára, ám most úgy döntött, a következő hónapokat nem fogja ott tölteni, ennek pedig egészen egyszerű oka van: a művész nem szeretne télen fázni.

– Eldöntöttem, hogy még egy teletnem vagyok hajlandó Kanadában tölteni Ez a világ csodálatos a gyöngyvirágtól lombhullásig, de a tél nem európainak való. Akkor tervezem, hogy visszatérek, amikor új-skóciai szomszédom, Judy fel nem hív és közli, hogy kibújt az első hóvirág, ami a mi környékünkön úgy április végére várható – jelentette ki határozottan Varnus Xavér. Nem meglepő a szándéka, hiszen amíg például Magyarországon, ha nulla fok alá megy a hőmérséklet, már vacogunk, a mínusz 5-10 Celsius foknál pedig már farkasordító hidegről beszélünk, addig Kanadában a mínusz 25 Celsius fok sem egyedi, sőt inkább gyakori.

– Farkasordító a hideg, ráadásul a hókotrók is úgy takarítják el az utakról a havat, hogy a bejáratba fújják, nem lehet bejutni a Varnus Hallba, eltorlaszolja a templombejáratot. E napokon, ha ki akarok lépni a főbejáraton, Himalája nagyságú hegyen kell átmásszak. Szép az ilyen, az ember szívesen nézi a National Geographic műsorán, de maradjon meg mindez képernyős élmény gyanánt – nevetett Xavér, aki azonban nem Magyarországon tölti majd ezt az időszakot.

– Októberben és novemberben Európában koncertezem, decemberben Berlinben kell lennem, de utána átteszem a székhelyem ideiglenesen a meseszép Umbriába, ahol Szerb Antal kultikus regénye, az Utas és holdvilág játszódik – árulta el Varnus, akinek nemrég egy másik természeti jelenség szabályosan veszélyeztette az otthonát. Kanada partjaira ugyanis lecsapott a Fiona hurrikán, ám végül az orgonaművész megúszta a pusztítást.

– Tőlünk harminc kilométerre sajnos komoly károkat okozott, de mi csak a szélét kaptuk el. Nagyon süvített az orkán, de a templom tetejéről is csak egy-két darabot rántott le abból a randa műanyag borításból, amelyet még jó pár évvel ezelőtt az előző tulajdonos rátett a csodálatos, XIX. századi texture. Ezt amúgy szándékoztam lebontatni, és ebbe most a természet is besegített – magyarázta Varnus Xavér.