Vastag Tamás egy éve merült bele a sajtok világába, amivel meglepte a családját. Most éppen parenyicát készít.
A népszerű énekes-színész örömmel beszél új hobbijáról – mint kiderül, a pandémia tehet mindenről…
– A járvány okozta kényszerű csendes időszakban annyi előadásom maradt el – mesélte –, hogy bőven jutott időm azon gondolkodni, milyen jó volna sajtot készíteni, merthogy gyerekkorom óta nagyon szeretem. Afféle unaloműzésként fogtam hozzá, de nem kényszerből, hanem örömből. Ez a hobbim most nagyon lefoglal és kikapcsol.
Tamást egy zenészbarátja avatta be a sajtok világába, de sokat olvasott hozzá könyvekből, internetről és rendszeresen részt vett különféle tanfolyamokon, szakmai rendezvényeken is.
– Világéletemben az érlelt, öreg sajtok ízlettek, amelyek már szinte maguktól mentek… – folytatta. – Minél büdösebb, nekem annál jobb. Legyen kék vagy zöld, vörös és penészes, mindegy, mind jöhet! Nagy „sajtfan” vagyok! Az első adagot jó egy éve készítettem el, méghozzá az egyik nagy kedvencemet, a parenyicát.
Hogy hogyan sikerült? Szerényen válaszolt:
– Elég jól. Nekem és a családomnak, szüleimnek és a testvéremnek legalább is ízlett. Már alig várják az újabb kóstolót, karácsonyra meglepem őket – mesélte az énekes. – A bő egy év alatt egyébként több tíz kiló sajtot készíthettem, a parenyicán kívül érlelt kecske- és kék sajtot, de mozzarellát is.
És hogy a sajtkészítésen kívül mivel telnek a napjai?
– A zenekarommal járom az országot – magyarázta. – A színháztól ugyan nagyon sokat kaptam, de mostanában inkább új dalokat szeretnék írni, hogy zenében fejezzem ki mindazokat az érzéseket, amik felhalmozódtak bennem.