2021.11.30
András, Andor
Kezdőlap Címlap Rasszizmussal vádolják a Rolling Stonest

Rasszizmussal vádolják a Rolling Stonest

Néhány hét alatt örök kedvencből közellenség lett a The Rolling Stones. Az újra koncertező legendás brit rockbandát sorra érik a támadások.

A rajongók és a régi rivális, Paul McCartney sem kíméli Mick Jaggeréket, ráadásul egy korábbi slágerük miatt is bajba kerültek.

Pedig alig várta zenekar, hogy a világjárvány enyhülésével visszatérhessen a színpadra és megkezdhesse elhalasztott amerikai turnéját. Azonban a nyitóbuli előtt augusztus elején kiderült, hogy a dobos Charlie Watts műtéten esett át, így nem lesz ott a koncerteken. Aztán augusztus 24-én elhunyt, a temetésén azonban nem vett részt az együttes, mert a karanténszabályok miatt így nem lehetett volna megtartani a szeptember 26-i St. Louis-i fellépést. Már ez kiverte a biztosítékot.

„Nagyon csalódtam, hogy kihagyták Charlie Watts temetését, egy életen át kollégák és barátok voltak, ott kellett volna lenniük a búcsúztatón. Szomorú a járványhelyzet, de tekintettel a tragédiára el is lehetett volna halasztani a koncertet” – írta egy felháborodott rajongó, akihez több százan csatlakoztak.

Most pedig kiderült, hogy a Brown Sugar című 1969-es világslágerét nem játszhatja a Stones, mert rasszistának tartják a szövegét.

„Ez a dal a rabszolgaságról, a rasszizmusról és a szexuális erőszakról szól” – fogalmazták meg a kritikusok, és a felháborodás miatt az együttes öncenzúrázta magát, gondolva a Black Lives Matter nevű, a színes bőrűekkel szembeni egyenlő bánásmódért küzdő mozgalomra.

– Ez egy 1969-es dal, a rabszolgaság szörnyűségeiről szól, nem arról, hogy mi egyetértünk ezzel. Nem akarunk már ezzel a sz*rsággal foglalkozni, inkább nem játsszuk. Remélem lesznek még olyan idők, amikor újra játszani lehet, mert megértik az emberek, hogy nincs rossz szándék a szövegében, de most elegünk van a konfliktusokból – jelentette ki a sláger egyik szerzője, a gitáros Keith Richards.

Konfliktusból enélkül bőven kijut nekik, mert az ősi rivális The Beatles legendája Paul McCartney is beléjük szállt. Azt sérelmezte, hogy Mick Jagger korábban lefitymálta a „gombafejűeket” mondván sosem tudtak volna igazi stadionkoncerteket adni, ahhoz gyengék voltak.

– Szerintem elég sok stadionos fellépésünk volt és a közönség mindig tombolt. Szerintem inkább az a különbség közöttünk, hogy a Stones csupán egy blues-dalokat feldolgozó együttes volt, mi pedig saját stílust teremtettünk a slágereinkkel – szúrt oda McCartney.

Egyelőre nem érkezett válasz, Jaggerék inkább az egyre kínosabbá váló turnéra koncentrálnak.

Indirekt/Blikk