KezdőlapCímlapRákóczi Feri képtelen volt végignézni édesapja haldoklását

Rákóczi Feri képtelen volt végignézni édesapja haldoklását

Miközben fiatal rádiósként éppen a nagy álmát kezdte megvalósítani Budapesten Rákóczi Feri, otthon élete legnehezebb időszakát élte: tüdőrák miatt haldoklott az édesapja. A Balázsék című rádióműsor sztárja elárulta, imádkozott azért, hogy István szenvedése minél rövidebb legyen.

Az egykor életerős, hatalmas, nagyhangú férfit ugyanis szinte felemésztette a kór, szerettei szeme láttára sorvadt el, de erős szervezete sokáig küzdött a betegséggel, amely nemcsak neki okozott felfoghatatlan fájdalmat, de a családtagjainak is, akik véggnézték a szenvedését – erről a rádiós a Life TV-n péntek este (22 óra) látható Összezárva Hajdú Péterrel című műsor felvételén mesélt.

– Nagyon sokáig haldoklott az apám, majdnem hat hónapig… Én nagyon messze voltam, és kevésszer látogattam meg. Anyám volt az, aki minden nap felült Újkígyóson a buszra, majd bement hozzá a szanatóriumba – emlékezett vissza a Rádió 1 sztárja, aki szinte bűnbánó módon bevallotta a műsorvezetőnek, Hajdú Péternek, egy idő után azért könyörgött, hogy az apja meghaljon. – Magas, közel kétméteres 140 kilogrammos pacák volt hatalmas hanggal, énekelt, óriási volt. Aztán jött a tüdőrák és összeesett. Negyven kilós volt a végén, amikor nála voltam… Akkor én már imádkoztam azért, hogy menjen el. Amikor tudod, hogy nincs visszaút, de lelkifurdalásod van amiatt, hogy apád halálát kívánod, idézőjelesen. De tudtam, hogy mindenkinek az lesz a megváltás…

Feri ma, 23 év távlatából visszagondolva is úgy véli, van az az állapot, amelyben a halál már tényleg megváltást jelent egy súlyosan beteg embernek.

– Természetesen mindenki bízik a csodában, mi is így voltunk vele, de egy idő után be kell látni, ha a tudomány jelenlegi állása szerint nincs mit tenni, akkor jobb egy haldoklónak, ha elmegy. Láttam, hogyan fogy el az apám, és anyám hogy megy tönkre ebben. Tudom, kegyetlen kimondani ezt, de akinek volt vagy van halálos beteg rokona, tudja, mit érez ilyenkor egy ember… – mondta nagyot sóhajtva Rákóczi, amikor erről a nehéz időszakról kérdeztük.

A műsorvezető hozzátette: ugyan testileg édesapjának megváltás volt a halál, vannak dolgok, amelyek ezzel nem oldódtak meg.

– Ilyenkor az ember eszébe jutnak olyan dolgok, amelyeket már nem tudott elmondani, vagy amelyekért már nem tudott bocsánatot kérni, mert ez egy végleges helyzet – vallotta be Feri, akinek nem volt rossz kapcsolata ugyan az édesapjával, magáról az apaságról teljesen máshogy gondolkodnak. – Tulajdonképpen ő jó apa volt, csak nem tudta magát kifejezni. Mások voltak a jó apaságról alkotott elképzeléseink. Számára az, aki házat épít a családjának, meleget és ételt ad, az a jó apa. Számomra ezen kívül azért még beletartozik egy csomó dolog. Hogy közös élményünk van, hogy rengeteget beszélgetünk… – sorolta Rákóczi, akit mindez fontos dologra ébresztett rá. – Azt tanultam meg tőle, hogy milyen apa ne legyek, és ezért nagyon hálás vagyok neki.