2022.12.03
Ferenc, Olívia
Kezdőlap Címlap Prima Primissima díjat kapott Borbás Marcsi és Básti Juli is

Prima Primissima díjat kapott Borbás Marcsi és Básti Juli is

Idén immáron 19. alkalommal rendezték meg a Prima Primissima díjátadót, amelynek során azokat az embereket ismerték el, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtottak akár a tudomány, akár a kultúra vagy művészet terén.

A tavalyi díjakat – a járványhelyzet miatt – kivételesen nem emberek, hanem alapítványok között osztották szét. Idén azonban a megszokott formában zajlott le a ceremónia, ahol tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában közönség nélkül megtartott pénteki gálaesten:

 • Magyar irodalom,
 • Magyar színház- és filmművészet,
 • Magyar képzőművészet,
 • Magyar tudomány,
 • Magyar oktatás és köznevelés,
 • Magyar építészet és építőművészet,
 • Magyar sajtó,
 • Magyar sport,
 • Magyar népművészet és közművelődés és
 • Magyar zeneművészet,
 • Valamint egy közönségdíjat is kisorsolnak, amelyre szavazni lehetett.

Magyar építészet és építőművészet kategóriában Kovács Csaba, építész, belsőépítész, magyar képzőművészet kategóriában Szőcs Miklós TUI szobrászművész, magyar oktatás és köznevelés kategóriában a Bolyai János Matematikai Társulat, magyar tudomány kategóriában Kondorosi Éva, molekuláris biológus, magyar sajtó kategóriában Rónai Egon újságíró, televíziós-rádiós műsorvezető, riporter vehette át az elismerést.

A magyar sport kategóriában Jónyer István, Klampár Tibor és Gergely Gábor világbajnok asztaliteniszezők kapták a díjat. Magyar irodalom kategóriában Kovács István költő, műfordító, történész, polonista, magyar népművészet és közművelődés kategóriában Héra Éva közművelődési szakember, magyar zeneművészet kategóriában Takács-Nagy Gábor hegedűművész, karmester, magyar színház- és filmművészet kategóriában Básti Juli színművész kapta az egyenként 15 millió forinttal járó díjat. Takács-Nagy Gábor helyett – annak külföldi koncertje miatt – testvére, Takács-Nagy Katalin vette át a díjat.

Az ugyancsak 15 millió forinttal járó Közönségdíjat Borbás Mária televíziós szerkesztő kapta. Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntőjében felidézte, hogy a pandémia miatt tavaly nem tarthatták meg a hagyományos díjátadót, helyette tíz olyan, az egészségügyben tevékenykedő civil szervezetet díjaztak 20-20 millió forinttal, amelyek tevékenységében a járvány jelentős károkat okozott.

Elmondta: akkor még azt gondolták, idén közönség előtt tudnak ünnepelni, de nem így történt, ezért nézők nélkül adták át az elismeréseket.

„A rendkívüli helyzetek általában rendkívüli embereket hoznak felszínre, ezért napjainkban különösen felértékelődött a tudósok szerepe” – mondta Csányi Sándor, hozzátéve: azt kívánja, hogy minél előbb találjanak megoldást a mostani világjárványra, ami rombolja a gazdaságot, a társadalmat és fájdalmas tragédiákat okoz a családoknak.

Csányi Sándor beszélt arról is, hogy a díj nagy társadalmi elismertsége annak köszönhető, hogy választásaikat mindig kizárólag a jelöltek által nyújtott teljesítményre alapozták.

Kiemelte, hogy nemcsak a Prima Primissima, hanem a Prima-díj is jelentős elismerés, hiszen minden kategóriában rendkívül sok, összesen 704 érvényes jelölés érkezett a korábbi díjazottak és a több mint 100 szakmai szervezet részéről.

„A legjobb háromba bejutni egy-egy kategóriában csak úgy lehetséges, ha valaki az idejét, energiáját nem kímélve végzi a hivatását. Elsők között lenni tudományban, kultúrában, sportban, művészetekben csak annak adatik meg, akinek az elszántsága tehetséggel párosul” – hangsúlyozta Csányi Sándor, majd gratulált a díjazottaknak.