KezdőlapCímlapPogány Juditot a Nemzet Színészének választották

Pogány Juditot a Nemzet Színészének választották

Pogány Judit lett a Nemzet Színésze Csomós Mari halálát követően.

A Nemzet Színészei 2023-ban már harmadjára gyűltek össze a Nemzetiben. A cím jelenlegi birtokosai Pogány Juditot választotta a Nemzet Színészének – árulta el a jelenlévőknek Jordán Tamás a Nemzeti Színházban. Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója már fel is hívta az örömhírrel a színészlegendát.

Pogány Judit pályafutását segédszínészként a kaposvári Csiky Gergely Színházban kezdte, miután az országos Ki mit tud?-on bekerült a döntőbe és felfigyelt rá a teátrum vezetése. 1978-tól két évig tagja volt a Nemzeti Színháznak. Ezt követően ismét Kaposvárra szerződött. 1994-től szabadfoglalkozásúként fellépett többek között az Örkény István Színházban és a József Attila Színházban, valamint a Katona József Színházban. 2004 óta az Örkény Színház tagja.

Pogány Judit film- és szinkronszínészként olyan legendás alkotásokban működött közre, mint az Ámbár tanár úr, a Hippolyt vagy a Meseautó, az Eldorádó, A legényanya, a Zimmer Feri, a Vuk, valamint a Frédi és Béni.

A Nemzet Színésze címet azok kaphatják meg, akik a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket szereztek. A címet legfeljebb tizenketten viselhetik. Ha közülük valaki meghal, a megüresedett helyre a cím többi birtokosa egyhangú szavazással választ új tagot. Nő helyére mindig nőt, férfi helyére férfit választanak. A Nemzet Színésze címmel életjáradék is jár, ez kezdetben 500 ezer forint volt, jelenleg havi nettó 630 ezer.