2023.12.08
Mária
Kezdőlap Címlap Mulatós háború: Lajcsi szerint 10 milliót bukott MC Hawer miatt

Mulatós háború: Lajcsi szerint 10 milliót bukott MC Hawer miatt

Ki ne ismerné a kétezres évek egyik legnagyobb slágerét, a Mikor a vodka a fejembe száll című nótát… Az 1999-ben született dalt több millióan dúdolhatják most magukban, s az elmúlt több mint húsz évben valószínűleg rengeteg bulin csendült fel a dallama, ám mint kiderült, a szerzője szinte egyetlen forintot sem kapott utána!

A dal szövegét Galambos Lajos, míg a zenéjét Hoffmann Sándor szerezte, ám a pénz mégsem hozzájuk vándorolt az évtizedek alatt, amivel közel tízmillió forintos kér érte őket. Lajcsi szerint a pénz nem más, mint Koczka Géza, ismertebb nevén MC Hawer zsebében landolt, ám úgy döntött, nem hagyja tovább, hogy megrövidítsék.

– 1999-ben egy esküvőn léptem fel, ahol a mulatozó fiatal hölgyek megkértek, írjak nekik egy dalt, de a kedvenc italuk, a vodka is legyen benne a nótában. Még aznap éjjel, hazafelé megszületett a Mikor a vodka a fejembe száll úgynevezett bemondása, azaz a refrén és a dallam is – emlékezett vissza a sláger születésére Lajcsi, aki nem sokkal később barátját és zeneszerző társát, Hoffmann Sándort kérte fel, hogy írjon hozzá zenét. A dal felkerült a 99-es kazettára, majd két évvel később újra kiadták, a jogvédő iroda pedig visszaigazolta a dal védettségét, azaz azt, hogy kik a szerzői.

Az évek teltek, a nóta szinte önálló életre kelt. Bulikban, koncerteken játszották, s szinte nem volt olyan könnyűzenei előadó, aki ne vette volna fel a repertoárjába.

– Több mint 500 dalt írtam, és megmondom őszintén, amikor az iroda kiküldi a jogdíjakat, sosem néztem át tételesen a listát. Nemrég azonban beugrott, hogy milyen rég láttam ezt a címet a listában. Kiderült, azért, mert nem a saját szerzeményemként tartják számon. Felhívtam a jogvédő irodát, akiktől azt a tájékoztatást kaptam, hogy MC Hawer tradicionális dalként jelentette le ezt a slágert. Ez annyit jelent, hogy ez egy olyan dal vagy népdal, amelynek nem megállapítható a szerzője – mondta feldúltan Lajcsi.

– Nekem a dalaim olyanok, mintha a gyerekeim lennének. Nem tudom, Hawer hogy vette a bátorságot, hogy lenyúlja a dalomat. Való igaz, hogy ő más formában adja elő, mert írt hozzá egy rap betétet, de erre is engedélyt kellett volna kérnie tőlem, vagyis Sándortól és tőlem, ám sosem kaptunk ilyen megkeresést, és nem is engedélyeztük. Ez is jogsértés, arról nem is beszélve, az évek alatt több mint tízmilliós kárt okozott nekünk, hiszen egy forintot sem láttam abból, hogy mások feldolgozták a dalt. Nem vitatható, hogy ennek a dalnak ki a szerzője, nekem itt van minden bizonyíték. Itt tulajdonképpen lopás történt, és szeretném megtudni, ezért ki a felelős. A jogvédő iroda? Hawer? Bármi is legyen az ügy vége, amely akár a pereskedésig is elmehet, szeretném, ha visszamenőleg kifizetnének minket. Sajnos, Sándor már nem él, de a felesége igen, akit szintén megillet a jogdíj.

Indirekt/Blikk