2022.06.30
Pál
Kezdőlap Címlap Kárpátaljai magyarokat támogat Galambos Lajcsi

Kárpátaljai magyarokat támogat Galambos Lajcsi

Ismét jó ügy mellé állt Lagzi Lajcsi, aki társaival együtt az orosz–ukrán háború miatt nehéz helyzetbe került kárpátaljai magyaroknak segít.

A trombitás úgy döntött, zenésztársaival elkészíti az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij 2015-ben bemutatott sorozatának betétdalát. A nép szolgája című alkotás 51 epizódot élt meg, s már hazánkban is látható, főcímdalát pedig hamarosan magyar nyelven is hallhatják a nézők.

– Már zajlanak a dal felvételei. Azt tervezzük, hogy készítünk belőle karaoke verziót is, de örülnénk, ha sok zenész játszaná, és a videómegosztón sok megtekintése lenne. Engem nem a politika érdekel ebben, hanem a béke, ezért harcolok. Hiszek abban, hogy a zene sok mindent meg tud oldani – kezdte a Blikknek Lajcsi.

– Mi nem vesszük fel az utána járó jogdíjat, hanem teljes egészében a kárpátaljai magyarok megsegítésére szánjuk. A teljes összeget a Híd Kárpátaljáért segélyprogramon keresztül juttatjuk majd el oda, ahol szükség van rá.

Egyelőre titok, mely művészek csatlakoznak Lajcsihoz, de a hazai zenei élet meghatározó szereplőivel tárgyalt a trombitás.

– András barátom énekli a dalt, én zenei producerként és trombitásként veszek részt benne. Lesz benne rap is, de az legyen meglepetés, hogy kit kértünk fel erre. Modern zenét szeretnék készíteni, amit mindenki örömmel hallgat, és minden egyes kattintás plusz segítséget jelent. Hiszek a demokráciában, és szívesen állok egy jó ügy mellé. Magam is teszek majd felajánlást, még nem tudom, hogy milyen formában. Lehet, hogy egy festmény eladásából befolyt összeggel, ez még a jövő zenéje.

Mint kiderült, Lajcsit az egyik legjobb barátja, dr. Berényi András ügyvéd támogatta abban, hogy az ügy mellé álljon.

 A nagymamám kárpátaljai, rengeteg időt töltöttem nála. Más kötődésem is van Ukrajnához, ugyanis ott jártam egyetemre. Aki a jogi egyetemen a konzulensem volt, ő most az ukrán miniszterelnök, Zelenszkij egyik tanácsadója – mondta a Blikknek Berényi.

– Minden tőlünk telhetőt megteszünk azért, hogy segítsük a határon túl élő honfitársainkat. Örülök, hogy Lajos barátomnak tetszett az ötlet, és minden ismeretségét, szakmai hátterét bevetette, hogy megvalósuljon ez a projekt. Jelenleg zajlanak az egyeztetések az Ungvári Nemzeti Egyetemmel, amellyel közösen dolgozunk azon, hogy az adományok a legjobb helyre kerüljenek. A dalból meglévő, még nem teljesen kész hangfelvételt kiküldtük nekik jóváhagyásra – újságolta mondta Berényi.

Indirekt/Blikk