2023.06.06
Norbert, Cintia
Kezdőlap Címlap Hoppá: Zuckerberg idén 72 milliárd dollárt bukott

Hoppá: Zuckerberg idén 72 milliárd dollárt bukott

Zuckerberg idén januárjában a világ 4. leggazdagabb embere volt, most pedig a 22.

A Bloomberg szerint csak 2022-ben 72 milliárd dollárral csökkent a Meta-főnök vagyona. Ráadásul ezzel ő a negatív rekorder a milliárdosok között.

Zuckerberg teljes nettó vagyona még így is 54 milliárd dollár, ezzel jelenleg a 22. leggazdagabb ember a Bloomberg milliárdos-indexén. Pedig januárban a 4., kevesebb mint két éve pedig a 3. volt.

A nagynevű tech-milliárdosok közül sokuknak gyengült a vagyona idén. Jeff Bezos, Bill Gates és Elon Musk is dollármilliárdokat veszítettek 2022-ben.

Ennek az az oka, hogy a technológiai részvények összességében nagyot estek – de mégis a Meta borult be a legmeredekebben.

Ennek több tényezője van.

Először is, a Metának versenyeznie kell a fiatalabb riválisaival, különösen a TikTokkal, amely jelenleg jóval fiatalabb közönséget tud magával ragadni.

Másodszor, a közösségi hálózatát számos nagy horderejű botrány sújtotta az elmúlt időszakban. 2018-ban volt a Facebook–adatbotrány, amely komoly aggodalmakat vetett fel a magánélet védelmével és az adatvédelemmel kapcsolatban, és a közelmúltban is panaszkodtak a vállalat egyes gyakorlatai ellen.

Végül, de nem utolsó sorban, a cég merész terve, a Metaverzum elindítása is egy kicsit bukdácsol. A Meta dollármilliárdokat és rengeteg erőforrást öntött ebbe a projektbe, de mégsem sikerült lekötnie az emberek figyelmét. Sokan gúnyolódtak a Metaverzum gyenge grafikáján, míg mások tovább mentek és egyenesen az emberiségre veszélyesnek minősítették a projektet.